12 maanden cel geëist tegen verdachte nepbom HaCarmel

Het Openbaar Ministerie heeft woensdag 12 maanden celstraf geëist, waarvan vier maanden voorwaardelijk, in de rechtszaak tegen Hassan N. (46), die ervan verdacht wordt in januari dit jaar een nepbom te hebben gelegd voor restaurant HaCarmel. Daarnaast eist het OM dat de verdachte een gebiedsverbod rondom HaCarmel krijgt, en op drugsgebruik wordt getest. 

De nepbom die in januari dit jaar voor restaurant HaCarmel werd aangetroffen (Federatief Joods Nederland via Twitter)

De officier van justitie acht het een strafverzwarende omstandigheid dat N. het restaurant vanwege zijn Joodse affiniteit als doelwit uitkoos, en dat de aanslag door vele mensen met een joodse achtergrond als bedreigend is ervaren. De Amstelveenseweg werd 15 januari 2020 urenlang afgezet en ontruimd, nadat een verdacht pakket voor HaCarmel werd aangetroffen. De Explosieven Opruimingsdienst concludeerde na inzet van specialisten en robots dat het niet om een echte bom ging, maar om een kartonnen doos met een printplaat erin waar wat draden uit staken.

Volgens de verdachte ging het om een doos spullen die hij weg wilde gooien, waarvoor geen ruimte was bij de vuilnisbak. Op camerabeelden is te zien hoe een man in de nacht van 14 op 15 januari 2020 aan kwam fietsen, en de doos recht voor de deur van het restaurant plaatst. Het DNA en vingerafdrukken van drugsverslaafde Hassan N. werden aangetroffen op de nepbom. De man is eerder geregeld in contact geweest met justitie, waaronder voor het in 2019 versturen van een dreigbrief aan zijn bovenbuurvrouw met de tekst: ‘Dood aan die jodin, pas goed op je woorden voor je levend verbrand, denk aan je zoon.’ De brief was ondertekend met: ‘Adolf 2019’. Daarvoor stond N. ook woensdag terecht, waarvoor het OM vier maanden cel eiste.

Dieptepunt

Daniël Bar-On, de zoon van de restauranteigenaar, merkte op: “We hebben veel meegemaakt, maar een nepbom in het portiek is echt het dieptepunt. Maar we laten ons niet uit het veld slaan”. 

Daar zijn in de afgelopen jaren teveel pogingen toe gedaan. Inmiddels zijn er zeven antisemitische incidenten rondom het restaurant geweest in 2,5 jaar tijd. HaCarmel is niet alleen bekend als een van de weinige opties voor een koosjere maaltijd in Amsterdam, maar is ook symbool komen te staan voor antisemitische intimidatie. De familie Bar-On vordert schadevergoeding tegen de verdachte, omdat veel klanten uit angst niet meer komen.

Na de nepbomaanslag in januari dit jaar, werd in mei dit jaar de ruit in geslagen en een poging tot brandstichting gedaan, en kort daarna de ruit beklad met de dreigende tekst ‘FIND JEW’. De Gemeente Amsterdam verklaarde naar aanleiding van deze incidenten naar tevredenheid van de restauranteigenaars extra beveiligingsmaatregelen te hebben genomen.