Omgeving HaCarmel afgezet, eigenaar: “Mij krijgen ze niet bang”

Bij het koosjere restaurant HaCarmel in Amsterdam Zuid is een verdacht pakket gevonden. De politie heeft het gebied afgezet en een explosievenonderzoeker gestuurd. Eigenaar Bar-On reageert kalm: “Ze krijgen mij niet bang”.

Volgens media hebben veiligheidsdiensten opgeschaald naar coördinatieniveau GRIP 1, wat betekent dat verschillende veiligheidsdiensten ter plaatse onder centrale leiding zijn komen te staan.

CIDI heeft contact gehad met de eigenaar van HaCarmel Sami Bar-On. Hij was onderweg naar zijn restaurant toen hij door de versperring van de Amstelveense weg werd tegengehouden.

Bar-On heeft geen idee wat de dreiging zou kunnen zijn, maar blijft opvallend kalm. “Ze krijgen mij niet bang. Alleen op een brancard kunnen ze me uit mijn restaurant krijgen”, laat hij met een rustige stem weten. “HaCarmel blijft altijd open”.  

Voor de zoveelste keer doelwit

Het koosjere restaurant HaCarmel werd in 2017 aangevallen door Saleh A., een Syrische asielzoeker met een oorlogstrauma. De agressie waarmee hij de voorruit van het restaurant vernielde leverde schokkende beelden op.

Sinds het incident is HaCarmel hebben meerdere copycat incidenten plaatsgevonden, waaronder antisemitische scheldpartijen door voorbijgangers. Het laatste incident onderstreept de vrees dat het restaurant een symbolisch doelwit is geworden.