50.000 mensen demonstreren voor LHTB-rechten in Tel Aviv

IN ISRAEL / Door: HANNA LUDEN / 23 jul 2018 DEMONSTRATIE ISRAEL LHBT

Zondagavond hebben zo’n 50.000 mensen zich verzameld in Tel Aviv om discriminatie tegen de LHTB-gemeenschap aan de kaak te stellen. Tel Aviv is weliswaar de Gay-hoofdstad van het Midden-Oosten, niet  iedereen in Israel is even blij met deze steeds prominenter zichtbare vorm van emancipatie in het Israelische publieke leven. Directe aanleiding voor de demonstratie gisteren is de wetgeving rond erkenning van vaderschap, in het bijzonder bij draagmoederschap.

De wet, aangenomen  door 59 Knessetleden (52 stemden tegen), is bedoeld als verruiming van de bepaling over wie recht heeft op draagmoederschap.  Tot nu toe waren alleen getrouwde stellen (vrouw en man) rechthebbenden (wanneer de vrouw een medische beperking heeft waardoor ze niet ‘gewoon’ zwanger kan worden). Belangrijkste wijziging is dat ook niet-getrouwde vrouwen hiervoor in aanmerking gaan komen. De ouder(s) mogen in de leeftijd 18-54 jaar zijn, en mogen maximaal twee gemeenschappelijke kinderen hebben. Wie draagmoeder mag worden wordt ook in de wet bepaald.

De kritiek vanuit de LHBT-gemeenschap heeft betrekking op het ontbreken van een regeling voor stellen van hetzelfde geslacht (deze kunnen in Israel niet trouwen). Een vrouwelijke partner als ‘tweede ouder’ kan dus niet. Ook (alleenstaande) mannen kunnen dus niet in aanmerking komen voor ouderschap via een draagmoeder. Gisteren waren veel acties en demonstraties in verschillende steden in Israel.

De positie van de LHBT-gemeenschap in Israel is juridisch ingewikkeld, vooral doordat het voltrekken van huwelijken volledig in handen van religieuze leiders is. Voor de drie grote religies in Israel – Jodendom, Islam en Christendom – geldt dat ze geen homo-huwelijken accepteren. De meer progressieve stromingen binnen deze religies zijn in Israel niet erkend, en kunnen dus geen huwelijken voltrekken.

Gisteren was het ook de vastendag van  Tisja-B’av – 9 van de (Joodse) maand Av. Joden vasten en rouwen dan ter herinnering aan de verwoesting van de Tempel. De timing van de demonstratie ging tegen het zere been van velen.

In het verleden zijn  ook problemen geweest in verband met het houden van Gay Pride activiteiten in Israelische steden. In Jeruzalem werd een vrouw gedood door een extremist tijdens een parade in 2015. Ook in Asjkelon is er grote controverse rond de parade geweest.