Aanslag op christelijke gemeenschap in Egypte

IN MIDDEN-OOSTEN / Door: CIDI / 12 dec 2016 TERRORISME EGYPTE

Gisteren zijn bij een explosie in een kapel van de grootste Koptische kathedraal in de Egyptische hoofdstad Caïro 24 doden, voornamelijk vrouwen, gevallen en raakten 49 mensen gewond. Volgens de Egyptische veiligheidsdienst was de explosie in de kathedraal door de hele wijk te horen en zou de aanslag zijn gepleegd met een explosief van ongeveer 12 kilo. President Abdel Fattah al-Sisi heeft naar aanleiding van de aanslag drie dagen van nationale rouw aangekondigd en gezworen dat hij de daders zal oppakken en hen voor de rechtbank verantwoording voor hun daden af zal laten leggen.

Vanochtend verzamelden zich veel rouwenden voor de begrafenisdienst van de 24 omgekomen kopten in de Maagd Maria en St. Athanasius Kerk in Caïro. De koptische paus Tawadros II leidt de dienst. Enkele overlevenden van de aanslag zijn volgens Egyptische media bij de dienst aanwezig en beschuldigen de Egyptische Autoriteit van laksheid bij de beveiliging van de koptische gemeenschap in Egypte.

Video: De koptische kathedraal na de aanslag, bron: Youtube/Allin1

De koptische gemeenschap in Egypte heeft sinds de aanslag op een kerk in Alexandrië, op nieuwjaarsdag 2011, geen aanslag meer gekend die zo dodelijk is gebleken als die van afgelopen zondag. Kopten, ongeveer 10% van de 90 miljoen tellende Egyptische bevolking, zijn de grootste christelijke gemeenschap in het Midden-Oosten. De christelijke gemeenschappen in hete Midden-Oosten worden in toenemende mate geconfronteerd met aanslagen op hun huizen en kerken door Islamitische extremisten.

Foto: De kathedraal na de aanslag, bron: Twitter/@RudawEnglish