Steekpartij voorkomen bij koosjere winkel Marseille

In Marseille is vrijdagochtend een man aangehouden die een koosjere winkel probeerde in te lopen met een mes, nadat hij eerst ermee voor een Joodse school in de buurt werd gesignaleerd. De zestigplusser werd gevolgd door beveiligers van de École Yavne, die hem overmeesterden en overhandigden aan de politie voordat hij een nabijgelegen koosjere supermarkt in kon lopen met het steekwapen. Er vielen geen gewonden.

arrestatie Marseille

De man werd overmeesterd door beveiligers en stevig in de boeien geslagen door politie. (Screenshot van La Provence)

Rond 8:15 uur vanochtend merkte de helaas noodzakelijke beveiliging van de École Yavne in de Marseillaanse buitenwijk Saint Just een man op die zich erg verdacht gedroeg voor de school, en een mes bij zich had. De beveiligers, ouders van leerlingen op de school op vrijwilligersbasis, hielden de verdachte persoon weg bij de school en volgden hem op de voet. Zij hielden hem fysiek tegen toen hij de koosjere kruidenier Cache Food op zo’n 150 meter van de school in liep. De leerlingen werden gedurende het incident binnen de school gehouden, totdat de man door politie afgevoerd was. Franse scholen beginnen de dag meestal vroeg. De Franse politie heeft direct na het incident surveillance rond potentiële Joodse terreurdoelwitten direct aangescherpt.

“Dit is een grote en betrokken gemeenschap, met drie scholen en uitgebreide religieuze voorzieningen,” legde opperrabbijn van Marseille Reuven Ohana uit. “De verdachte riep bepaalde specifieke woorden niet, en het is nog onduidelijk wat zijn motivatie was. Misschien was hij gewoon dronken. Ik dank de Schepper van het Heelal en Zijn afgezanten de schoolbeveiligers, wiens oplettendheid een ramp voorkwam.” Van de circa 700,000 Joden in Frankrijk wonen er zo’n 70,000 in Marseille, ongeveer twee keer zoveel Joden als in heel Nederland. Nog meer dan in Nederland is ook daar bij elke zichtbaar Joodse instelling beveiliging nodig om antisemitische aanslagen te voorkomen, verzorgd door de Joodse gemeenschap zelf in samenwerking met politie, zoals ook hier gebruikelijk.

Bij eerdere antisemitische aanslagen in Marseille werden in 2017 twee vrouwen doodgestoken bij een treinstation, en werd in 2016, precies één jaar na de dodelijke aanval op koosjere supermarkt Hypercacher, een man lichtgewond door een aanvaller met machete buiten een Marseillaanse synagoge.

Door de vele ernstige antisemitische incidenten in Frankrijk vanaf het begin van deze eeuw geven vele Franse Joden aan zich niet als Jood in hun geboorteland veilig te voelen. Duizenden Franse Joden  emigreren per jaar naar Israel.