Aantal antisemitische incidenten in Australië neemt toe

Uit een jaarlijks verslag gepubliceerd door de Executive Council of Australian Jewry (ECAJ), blijkt een toename van tien procent van antisemitische incidenten. Als belangrijke factor voor deze ontwikkeling wijst het rapport naar de stichting van een nieuwe nazi-groep.

Het op 26 november uitgebrachte rapport maakt verslag van antisemitische incidenten die plaats hebben gevonden tussen september 2016 tot en september 2017. In totaal is er sprake van niet minder dan 230 incidenten. Vergeleken met het jaar daarvoor, waar 210 incidenten geteld zijn, is dat een toename van 9,5%.  Het gaat onder andere om fysiek geweld, vandalisme, gescheld en bedreigingen door middel van verschillende kanalen.

Als oorzaak voor de groei in antisemitisme wijst ECAJ naar de oprichting van neonazi-groep Antipodean Resistance. De in oktober 2016 opgerichte groep heeft door heel Australië duizenden stickers en posters verspreid met nazi-propaganda tegen met name Joden en homoseksuelen. De teksten op het propagandamateriaal gaan ver: zo wordt er onder andere opgeroepen tot het “legaliseren van het executeren van Joden”. Zowel Joden als homoseksuelen “moeten door het hoofd geschoten worden”, aldus de haatdragende boodschap van Antipodean Resistance.

Volgens ECAJ-onderzoeker Julie Nathan baart de opkomst van de neonazi’s grote zorgen bij de Joodse- en homoseksuele gemeenschappen. Antipodean Resistance vormt momenteel nog geen serieuze veiligheidsdreiging, maar kan dit in de toekomst mogelijk wel worden, aldus Nathan. 

De Joodse gemeenschap is de enige gemeenschap in Australië waarvan scholen, bedehuizen en organisaties fysiek beveiligd moeten worden, zo laat ECAJ weten. Volgens de belangenorganisatie zijn de diverse veiligheidsmaatregelen al meer dan drie decennia nodig vanwege fysieke dreigingen tegen Joden. Zowel de westerse als de islamitische cultuur worden door ECAJ als oorzaak genoemd voor het voortdurende antisemitisme op het grootste eiland van het zuidelijk halfrond. 

ECAJ-directeur Peter Wertheim vindt het van groot belang dat Australiërs met invloedrijke functies antisemitisme en andere vormen van racisme openbaar veroordelen. Wertheim roept dan ook op tot steun voor maatregelen tegen racisme, met name wanneer dit racisme zich uit in vormen van geweld. 

 

Foto: Een graffiti-incident uit het bewuste antisemitismerapport.