“Abbas mag naar Oost-Jeruzalem”

IN ISRAEL / Door: WEBMASTER / 3 jan 2005 DIALOOG HAMAS PALESTIJNEN

NOS Nieuws

Mahmoud Abbas, de favoriet van de Palestijnse presidentsverkiezingen, mag campagne voeren in Oost-Jeruzalem. Dat meldt het Israëlische dagblad Ha’aretz op basis van bronnen binnen de Israëlische regering.

Hoewel Abbas volgens een woordvoerder van Sharon nog geen verzoek heeft ingediend, heeft een medewerker van de Palestijnse ex-premier verklaard dat Abbas één dezer dagen naar Oost-Jeruzalem reist.

De Palestijnen zien in Oost-Jeruzalem hun toekomstige hoofdstad, maar voor Israël is een opdeling van Jeruzalem onbespreekbaar. Israël nam Oost-Jeruzalem, met daarin de oude stad en de heilige plaatsen, in 1967 tijdens de Zesdaagse Oorlog in.

In een verkiezingstoespraak zei Abbas dat hij niet de confrontatie zal aangaan met de Palestijnse militante groepen over een toekomstige ontwapening.

Hij wil via "dialoog" de radicale groepen als Hamas en de Islamitische Jihad ertoe aanzetten de wapens neer te leggen. Eerder zei Abbas al dat het gewapende verzet tegen de Israëlische aanwezigheid in de bezette gebieden de Palestijnen niets heeft opgeleverd.

Abbas verklaarde verder dat er geen vredesakkoord kan komen als daar geen passage in is opgenomen over vrijlating van Palestijnse gevangenen.

"We zullen niet stilzitten totdat zij naar huis zijn teruggekeerd", aldus Abbas in een ontmoeting met ouders van Palestijnse gevangenen. In Israël zitten ruim 8000 Palestijnen gevangen. Onder hen bevindt zich de populaire leider Marwan Barghouti.