Al-Aqsa Brigades staken aanslagen

De al-Aqsa Martelaren Brigades houden binnen 48 uur op met het plegen van aanslagen op Israëlisch grondgebied. Reden hiervoor is dat de groep dan mag integreren in de Palestijnse veiligheidsdiensten.

Dat zegt een voorman van de radicale groep in reactie op uitspraken van de nieuwe Palestijnse leider, Mahmoud Abbas. Die zei dat hij al-Aqsa in de veiligheidsdiensten zou opnemen om de leden te “beschermen” tegen Israël.

Volgens de voorman overweegt zijn organisatie ook de aanvallen op de Westelijke Jordaanoever te staken als Israël van zijn kant belooft hetzelfde te doen.

Fatah

De al-Aqsa Brigades zijn voortgekomen uit en steunen Fatah, de partij van Abbas en diens voorganger Arafat. Gisteren beval Abbas de veiligheidstroepen alle aanslagen op Israël te verhinderen.

Abbas is in Gaza om radicale groepen te bewegen tot een bestand. Toen hij daar aankwam, blies een Palestijn zich op, waarbij vijf Israëliërs gewond raakten.

De al-Aqsa Martelaren Brigades hebben de verantwoordelijkheid voor vele aanslagen opgeëist. Veelal ging het om schietpartijen in de Gazastrook, maar ook om enkele zelfmoordaanvallen op Israëlisch grondgebied.