Amerikaanse gezant Greenblatt spreekt met Netanyahu en Abbas

Deze week heeft president Trump’s gezant voor internationale onderhandelingen Jason Greenblatt een bezoek aan Israel en de Palestijnse gebieden gebracht. Hij heeft gesprekken gevoerd met de Israelische minister-president Benjamin Netanyahu en met de president van de Palestijnse Autoriteit Mahmoud Abbas. In de gesprekken is naar voren gekomen dat beide partijen geloven in een tweestatenoplossing. 

Greenblatt begon zijn bezoek maandag met een gesprek met Netanyahu. Volgens een woordvoerder kijkt de Israelische premier er naar uit om met Trump samen te werken om vrede in het Midden-Oosten te realiseren. Daarnaast is er gesproken over het nederzettingenbeleid van Israel. Vorige maand had Netanyahu hier ook al over gesproken met Trump in Washington. Ten tijde van het presidentschap van Obama leidde het nederzettingenbeleid tot grote frustraties bij de Amerikanen. Ondanks minder druk heeft Netanyahu ook met president Trump vooralsnog geen carte blanche om nederzettingen te bouwen.

Dinsdag had Greenblatt een gesprek met Abbas. De president van de Palestijnse Autoriteit gaf aan dat een tweestatenoplossing nog steeds mogelijk is. Ook beloofde hij maatregelen te gaan nemen tegen haatzaaien en opruiing tegen Israel. Eerder deze maand riep de Amerikaanse ambassadeur bij de VN Nikki Haley de Palestijnse regering al op te stoppen met opruien.

Ondanks de mooie woorden is wel uit recent onderzoek gebleken dat meer dan de helft van de Palestijnen tegen onvoorwaardelijke onderhandelingen is. Uit peilingen door het Palestinian Center for Policy and Survey Research blijkt dat minder dan een derde van de Palestijnse bevolking vindt dat als Trump oproept tot onderhandelingen, dit verzoek gehonoreerd moet worden. Uit de peiling blijkt dat maar weinig Palestijnen vertrouwen hebben in de Trump-administratie. In Abbas zelf hebben de Palestijnen ook weinig vertrouwen: 64 procent van de ondervraagden wil dat hij aftreedt. Zijn democratische termijn is dan ook allang verstreken maar verkiezingen blijven tot nu toe uit.

Zowel Netanyahu als Abbas hebben in hun gesprekken met Greenblatt aangegeven te willen werken aan groei van de Palestijnse economie. Volgens Netanyahu zal die groei voor betere kansen voor vrede zorgen. Abbas stelt dat de creatie van een Palestijnse staat een voorwaarde is voor economische vooruitgang van de Palestijnen.

 

Foto: Jason Greenblatt en Benjamin Netanyahu. Bron:  Government Press Office Israel.

Bronnen: The Jerusalem Post, Palestinian Center for Policy and Survey, Ynet, Haaretz.