Amerikaanse uitwisselings-studenten in Cairo vluchtten naar Israel

IN ISRAEL / Door: WEBMASTER / 10 feb 2011 EGYPTE VLUCHTELINGEN VS

De Universiteit van Haifa heeft deze week enkele ongewone vluchtelingen uit Egypte ondergebracht. Vijf Amerikaanse uitwisselingsstudenten zijn de Israelische zuiderbuur ontvlucht als gevolg van de protesten tegen het Egyptische regime.

De aan Elon University verbonden "academische vluchtelingen" waren recent vanuit South Carolina naar the American University in het Egyptische Cairo gekomen om daar een semester onderwezen te worden.

"Onze universiteit bevindt zich op een eiland van de Nijl, dus in eerste instantie hoorden en zagen we helemaal niets van de protesten," vertelde een van de studenten, Jonathan Ordog. "Maar onlangs hoorden wij schoten en roken we het traangas. Toen heeft een vertegenwoordiger van het internationale programma van de Universiteit van Cairo ons uit veiligheidsoverwegingen naar zijn eigen huis gebracht. Daarna gingen wij verder naar Israel."

Voor de studente Rachael Borowy was het een grote opluchting. “Ik heb nooit gedacht om mezelf in Israel te vinden,” zei ze. “Ik ben gewoon blij dat ik nu in een veilige en vriendelijke plek ben.”

Toen de Amerikaanse en Israelische universiteitn hun uitwisselingsprogramma enkele weken geleden tekenden, waren zij van plan om er pas in oktober mee te beginnen. Maar vanwege de protesten, vroeg Elon University of de studenten onmiddelijk terecht konden in Haifa. Binnen enkele uren kreeg de Amerikaanse universiteit een positief antwoord.

De vijf studenten konden verhuizen naar een studentenhuis van de Haifa Universiteit en zullen hun studies over enkele dagen hervatten.