Antisemitisch en seksistisch Facebook-account offline gehaald na actie CIDI

De afgelopen maanden hebben tientallen mensen op Facebook bedreigende en intimiderende berichten ontvangen vanaf een nep-account onder de naam “Lodewijk Dijkstra”. Door actie van CIDI is het eindelijk gelukt deze offline te halen.

Veel mensen die ook maar iets van een Joodse affiniteit toonden op sociale media kregen intimiderende antisemitische berichten vanaf het account. In privéberichten schreef de onbekende gebruiker misselijkmakende teksten als “er staat een gasdouche voor je klaar”, “er ligt een potje Zyklon B voor je in de oven” of “Je komt levend de wijk niet uit”.

Naast mensen met een Joodse affiniteit richtte de gebruiker zich met name op bekende commentatoren. Veel vrouwelijke Facebookgebruikers kregen weerzinwekkend seksistische beledigingen en bedreigingen te verduren. Ook andere commentatoren met een actief profiel op sociale media werden antisemitische, seksistische en homofobe berichten gestuurd vanaf het account.

Doordat “Lodewijk” vaak ook afbeeldingen stuurde en zijn slachtoffers probeerde te bellen, kwam het geheel al te meer als intimiderend over.

Aangifte loopt op niets uit

Velen die doelwit zijn geworden hebben het account bij Facebook gerapporteerd, en in sommige gevallen zelfs aangifte gedaan bij de politie.

Ook CIDI heeft tegen de gebruiker aangifte gedaan. Na een korte behandeling van de zaak heeft de politie laten weten geen concrete aanleiding te hebben tot opsporing, omdat de uitingen privéberichten betreft (en niet openbaar geplaatst zijn) en de bedreigingen (“er staat een gasdouche voor je klaar”) “ongeloofwaardig” zijn.

Bovendien zou de politie hoogstens een IP-adres kunnen vorderen van Facebook, wat nauwelijks opsporingsindicaties bevat, aangezien activiteit vanaf een mobiel of tablet steeds onder een nieuw IP-adres is.

Na dit teleurstellende nieuws heeft CIDI de zaak aangekaart bij het hoofdkantoor van Facebook, los van de gebruikelijke rapporteerfunctie. CIDI krijgt nu van Facebook te horen dat het account onderzocht wordt en op non-actief is gesteld voor het overtreden van de regels van het platform. “We bekijken ook waarom het account niet is verwijderd na eerdere rapportages van gebruikers”, laat een woordvoerder van Facebook tevens weten.

CIDI juicht een dergelijk onderzoek toe. Dat deze antisemitische en seksistische gebruiker het platform zo lang heeft kunnen misbruiken voor zulke intimidatie, is schokkend en zorgwekkend.