Antisemitische bekladdingen op huis familie slachtoffer Toulouse

Het huis van Latifa Ibn Ziaten in de Franse stad Rouen is in de nacht van afgelopen zondag op maandag beklad met antisemitische leuzen. Latifa is de moeder van Imad Ibn Ziaten, die in 2012 werd vermoord in een reeks terroristische aanvallen, waarvan de laatste plaatsvond op een Joodse school in Toulouse.

Het huis werd beklad met teksten als “Jood binnenkort dood”, “binnenkort ben jij aan de beurt, vuile Jood” en “leve Mera”.

Het laatste verwijst naar Mohammed Merah. Dat was de naam van de terrorist die in 2012 als eenling een reeks terroristische aanslagen pleegde in en rondom de stad Toulouse in het zuiden van Frankrijk. Zijn eerste doelwit was Imad Ibn Ziaten, een sergeant in het Franse leger.

Op de Franse televisie heeft de moeder van Ziaten kalm gereageerd. “Ik heb geen angst. Als ze mij moeten hebben, dan ben ik hier. Maar aan mijn familie moeten ze niet komen”.

President Macron heeft zijn steun betuigd aan Ibn Ziaten: “De daders van deze verschrikkelijke acties zullen gestraft worden. Maar zij hebben al verloren. Want ze kunnen niets inbrengen tegen de liefde van een moeder die al het ergste heeft meegemaakt. We zijn staan met miljoenen aan uw kant”, deelde hij publiekelijk mee op twitter.

Ibn Ziaten heeft aangifte van de bekladdingen gedaan bij de politie. Voor zover bekend zijn er nog geen daders van de bekladdingen gevonden.

Associatie Imad

Kort na de dood van haar zoon richtte Latifa Ibn Ziaten de ‘IMAD Association pour la Jeunesse et la Paix’ op. Met haar associatie zet ze zich in voor de promotie van Franse republikeinse kernwaarden, waaronder secularisme en de vrijheid van religie, en ondersteunt ze onder meer jongeren en alleenstaande moeders.

Aanslag Joodse school Toulouse 2012

In maart 2012 werd de 30-jarige Imad Ibn Ziaten, de zoon van Latifa, het eerste slachtoffer van een reeks terroristische aanslagen door de eenling. Vermoedelijk koos de terrorist hem als doelwit omdat hij diende in het Franse leger. Ibn Ziaten werd begraven in M’diq, de thuisstad van zijn grootouders in Marokko. De begrafenis werd door duizenden bezocht.

Na zijn eerste moorddaad lukte het de terrorist nog drie Franse soldaten te vermoorden. Hij hen uit te kiezen op basis van hun Noord-Afrikaanse afkomst. Daarna lukte het hem de Joodse Ozar Hatorah-school in Toulouse binnen te dringen, waar hij drie kinderen en een volwassene doodschoot. De dader kwam om het leven na een klopjacht door het leger en politie.