Antisemitische leuzen bij antiracismeprotest Parijs

Bij een demonstratie tegen racisme afgelopen zaterdag in Parijs zijn antisemitische leuzen geroepen. De politie laat weten het voorval te onderzoeken. Verschillende commentatoren reageren met ontsteltenis op het incident.

De demonstratie vond plaats tegen de achtergrond van ophef over anti-zwart racisme wereldwijd, en werd georganiseerd door een groep die aandacht vraagt voor het lot van Adama Traoré. Hij overleed in 2016 in handen van de politie na te zijn ondervraagd. De affaire heeft in Frankrijk voor ophef gezorgd over excessief geweld en racistisch handelen door de politie.

Tijdens de demonstratie, die plaatsvond op het centraal gelegen Place de la République en zo’n 15,000 mensen op been bracht, werd een vanaf het plein duidelijk zichtbaar spandoek uitgerold met de tekst “#whitelivesmatter”, een stunt van de extreemrechtse identitaire beweging. De geste kon rekenen op boegeroep vanuit de demonstranten. Door sommigen werd echter ook “sale Juifs” (“vuile Joden”) gescandeerd.

Op het incident hebben verschillende commentatoren met ontsteltenis gereageerd. Nathalie Loiseau, Europarlementariër namens de regeringspartij LREM, heeft geen goed woord over voor de  antisemitische leuzen te midden van een demonstratie tegen racisme en ongelijke behandeling. “Jullie helpen de antiracistische zaak niet. Jullie misbruiken en bevlekken het.”

Ook de Joodse intellectueel Bernard-Henri Lévy uitte kritiek. “Vanwaar de oorverdovende stilte van de organisatoren, de deelnemers, en de aanwezige politici?” Opnames van het incident, die op sociale media zijn verspreid, lijken te laten zien dat de aanstichters op weinig afkeuring hoefden te rekenen, hoewel dit moeilijk te achterhalen is.

Met zijn reactie doelt Lévy wellicht op oppositiepoliticus Jean-Luc Mélenchon, die bij de demonstratie aanwezig was. Een bericht van de politie, die liet weten justitie te wijzen op het antisemitische incident, noemde hij “aanzetten tot haat”: “Onwaardige methodes om verdeeldheid en haat te zaaien en de pacifistische demonstratie van antiracisten in een slecht daglicht te zetten.”