Antwoorden kamervragen over terreurdreiging

Naar aanleiding van een bericht in De Telegraaf over een geheim politiedossier waaruit moet blijken dat een Nederlandse jihadistische groepering een bomaanslag op een synagoge in Amsterdam-Zuid heeft beraamd, hebben Kamerleden Joram van Klaveren en Louis Bontes van VNL vragen gesteld aan de minister van Veiligheid en Justitie Ard an der Steur. Vandaag kwamen de antwoorden. 

Het ministerie van Veiligheid en Justitie vindt de huidige veiligheidsmaatregelen “passend bij de dreiging en het risico”, aangezien er sinds 2014 “weerstandsverhogende maatregelen” worden getroffen. Zowel het ministerie, de minister, en de gemeente Amsterdam “blijven in gesprek met de joodse gemeenschap” over de veiligheidsmaatregelen.

Dat politieposten vervangen worden door cameratoezicht leidt volgens de gemeente Amsterdam tot “effectiever en efficiënter toezicht”, en zou van “een minder afschrikwekkende werking uitgaan”. De politieposten geven echter, volgens CIDI-voorzitter Ronnie Eisenmann, in ieder geval de indruk dat er ‘bewaakt en beveiligd wordt’. Men vraagt zich af waarom de gemeente afstapt van de “afschrikwekkende werking”, wat juist een steun biedt. Volgens het ministerie is cameratoezicht onderdeel van een “totaal pakket aan maatregelen” en uit “veiligheidsoverwegingen” doet de minister geen verdere uitspraken over dit pakket.

 

Foto: Tweede Kamer, bron: CIDI/archief

Zie ook: Kamervragen VNL over terreurdreiging tegen Amsterdamse synagoge