Arabische Liga kritisch over ‘oneerlijk’ vredesplan

Op een bijeenkomst van de Arabische Liga in Caïro op zaterdag is het vredesplan van Donald Trump unaniem verworpen door de aanwezige Arabische afgezanten. Door sommigen beduidend stelliger dan anderen.

De organisatie stelde in een gezamenlijke verklaring dat de zogenaamde ‘Deal van de Eeuw’ niet tegemoet kwam aan de ‘minimale rechten en aspiraties van het Palestijnse volk’. PA-president Abbas verklaarde alle banden te verbreken met de VS en Israël naar aanleiding van het vredesvoorstel, aangezien hij niet in Washington erover mee mocht praten, en het plan beschouwd wordt als beduidend beter voor Israël dan de Palestijnen. “Ik wil niet de geschiedenis ingaan als degene die Jeruzalem verkocht,” aldus Abbas. Hij verklaarde bereid te zijn een eigen vredesvoorstel voor te leggen aan de VN-Veiligheidsraad. Een andere Palestijnse woordvoerder sprak van het plan als ‘een gifbeker’, met een Palestijnse staat als ‘een half lepeltje honing’.

Niet alle Arabische landen van de Liga waren even afkeurend over het voorstel van Trump. De Marrokaanse Minister van Buitenlandse Zaken was zelfs vrij positief erover, en riep op tot  “constructieve dialoog om vrede te stichten”. . Een afgezant van gastland Egypte benadrukte dat zowel Israël als de PA de zogenaamde Deal aandachtig moesten bestuderen, en dat een vredesdeal moest leiden tot een ‘soevereine staat op het grondgebied van de bezette Palestijnse gebieden’.

De Saoedische Minister van Buitenlandse Zaken pleitte voor een ‘rechtvaardige oplossing die tegemoet komt aan de rechten van het Palestijnse volk.’ De Verenigde Arabische Emiraten verklaarden zelfs: “De VAE waardeert de pogingen van de VS om een vredesakkoord tussen Israël en Palestina te bereiken. De enige manier om tot een duurzame oplossing te komen, is als alle betrokken partijen tot een overeenkomst komen. De VAE gelooft dat de Palestijnen en Israëli’s een blijvende vrede en oprechte samenwerking kunnen bereiken met de hulp van de internationale gemeenschap.”

Secretaris-generaal van de Arabische Liga Ahmed Aboul Gheit keurde de Deal echter af:  “Dit plan leidt tot een éénstaatoplossing, met apartheid en Palestijnen als tweederangs burgers.” Jordanië waarschuwde tegen unilaterale annexatie.

Ook in Israël was niet iedereen enthousiast over de praktische uitwerkingen van het plan. Vooral het standpunt van Jared Kushner dat premier Netanyahu moet wachten tot na de verkiezingen van 2 maart a.s. met annexeren van (delen van) de Westelijke Jordaanoever, viel slecht in de Israëlische rechtse media. Zowel Netanyahu als zijn politieke rivaal Benny Gantz hadden zich reeds uitgesproken voor een spoedige annexatie van de Jordaanvallei.

“Met alle respect aan Kushner: er zijn miljoenen evangelische christenen in de VS, die Netanyahu tegen Trump kan mobiliseren zoals hij tegen Obama deed,” waarschuwde radiopresentator Yaakov Bardugo. “Als Trump Israëlische annexatie in de weg staat, worden de evangelische kiezers boos, en wordt hij niet herkozen.”