Artsen verklaren Demjanjuk gezond

IN ANTISEMITISME / Door: WEBMASTER / 12 mei 2009 CIDI SOBIBOR VS

De van oorlogsmisdaden verdachte John Demjanjuk is gezond genoeg om inde gevangenis te worden opgesloten. Dat zeggen Duitse artsen die hem hebben onderzocht.

De van oorlogsmisdaden verdachte John Demjanjuk kwam gisteren in Duitsland aan, waar de 89-jarige ex-Oekraïner overgebracht werd naar een gevangenishospitaal in München. Maandagavond werd Demjanjuk in zijn huis in de Amerikaanse staat Ohio opgehaald door een ambulance. Agenten escorteerden hem naar een vliegveld in Cleveland waar hij op het vliegtuig naar München werdgezet.

Sobibor
Duitsland wil Demjanjuk berechten voormedeplichtigheid aan moord op tenminste 29.000 Joden in het nazi-vernietigingskamp Sobibor in 1943. Voor het merendeel ging het om mensen uit Nederland, maar belangrijk voor de berechting in München isdat daarbij ook Joden uit Duitsland waren. Het Centrum voor Informatie en Documentatie (CIDI) heeft in november 2008 bij Minister van Justitie, Hirsch Ballin, gepleit voor een uitlevering van Demjanjuk aan Nederland om hem hier te veroordelen. 

Uit Sobibor kwamen uiteindelijk slechts 18 joden uit Nederland terug. Drie van hen zijn nog in leven. Jules Schelvis, 88 jaar inmiddels, is één van hen. Schelvis schreef boeken over Sobibor en zijn oorlogservaringen en geldt als een expert. Maar hij denkt er niet over om als mede-aanklager namens de slachtoffers naar München te gaan.

In april wist Demjanjuk zijn uitzetting op het laatste moment te voorkomen. Zijn familie stapte steeds naar de rechter met het argument dat hij te ziek was. Demjanjuk zelf zegt onschuldig te zijn, maar de Duitse procureur-generaal Kurt Schrimm zegt bewijs te hebben dat Demjanjuk als bewaker werkzaam was in Sobibor en ook Efraim Zuroff, eenhoge nazi-jager van het Simon Wiesenthal Center, zegt hiervoor bewijste hebben.

Persoonsverwisseling

Demjanjuk werd geboren in de Oekraïne en vestigde zich na de oorlog in de omgeving van Cleveland. In 1986 werd hij door de Verenigde Staten uitgeleverd aan Israël nadat hij ervan verdacht werd de beruchte "Ivan deVerschrikkelijke" te zijn waarover veel verhalen bekend waren uit concentratiekamp Treblinka. Twee jaar later werd Demjanjuk in Israël ter dood veroordeeld, maar na dit vonnis ontstond daar echter enige twijfel of Demjanjuk wel de man was die in Treblinka vele joden de dood in had gestuurd. Volgens zijn verdedigers was zijn identiteitskaart waarop handtekeningen van nazi-officieren te vinden waren, vervalst door de Russen. Nadat de aanklagers toegaven dat de identiteitskaart inderdaad uit Sovjet archieven kwam en voormalige kamp bewaarders uit Treblinka hadden verklaard dat de achternaam van ''Ivan deVerschrikkelijke'' Martsjenko was, werd Demjanjuk in 1993 door hetIsraëlische Hooggerechtshof vanwege twijfel over zijn identiteit vrijgesproken.

Demjanjuk keerde weer terug naar de Verenigde Staten maar daarbegon een nieuwe rechtzaak tegen hem. De Amerikaanse justitie startte een procedure om hem zijn nationaliteit te ontnemen omdat hij in de oorlog bewaker zou zijn geweest in verschillende nazi-kampen. December 2005 werd bepaald dat Demjanjuk uitgezet kon worden naar Polen, Duitsland of de Oekraïne maar Demjanjuk vocht die beslissing aan.Uiteindelijk werd 19 mei 2008 definitief besloten dat de procedure totuitzetting kon worden ingezet.

Lees ook:

CIDI vraagt Hirsch Ballin om vervolging Demjanjuk