Biden zal Deborah Lipstadt benoemen als coördinator antisemitismebestrijding

IN ANTISEMITISME / Door: LUUK SMIT / 30 jul 2021 ANTISEMITISME BIDEN VS

De Amerikaanse president Joe Biden zal historica Deborah Lipstadt benoemen als coördinator antisemitismebestrijding. Lipstadt is hoogleraar moderne Joodse studies en Holocauststudies en is bekend wegens haar spraakmakende rechtszaak tegen de Britse Holocaustontkenner David Irving.

(bron: Wikipedia)

Lipstadt schreef meerdere boeken over de Holocaust en antisemitisme en is al jaren actief in de academische en museumwereld. Haar laatste boek, Antisemitisme: hier en nu gaat in op het nieuwe antisemitisme en richtte zich met name op de ontwikkelingen omtrent antisemitisme op de Amerikaanse campussen. Lipstadt was gedurende het presidentschap van Bill Clinton actief bij het Nationale Holocaustmuseum in Washington, D.C. en tevens heeft ze in meerdere besturen gezeten, onder andere die van Hillel International.

In 2000 werd zij door de Britse Holocaustontkenner David Irving aangeklaagd voor smaad en laster. Irving beweerde dat Lipstadt leugens over hem had geschrevenin haar boek Denying the Holocaust. Volgens het Engelse recht is het aan de beklaagde om bewijs te leveren dat de aanklager fout zit. Met een team advocaten en historici kwam Lipstadt na twee jaar met een document van 349 pagina’s waarmee overduidelijk werd aangetoond dat Irving aan geschiedvervalsing deed en daarbij de Holocaust bagatelliseerde en ontkende. Lipstadt won de zaak en werd vervolgens wereldwijd bekend. De zaak werd later zelfs verfilmd, met Rachel Weisz in de rol van Lipstadt.

Volgens Jonathan Greenblatt, de CEO van de Anti-Defamation League (ADL) was Lipstadt de beste keuze voor de positie van coördinator antisemitismebestrijding. Enkele Amerikaanse politici noemden de keuze van president Biden een verstandige, zo stelt volksvertegenwoordiger Ted Deutch (Democraten) dat ‘president Biden een uitstekende keuze heeft gemaakt door Deborah Lipstadt te selecteren als coördinator antisemitismebestrijding.  Ze zal uitgebreide ervaring en een diep begrip van historisch en modern antisemitisme in deze rol brengen’.

De afgelopen tijd was er veel druk op Biden om een coördinator aan te stellen, zeker toen er maandag een ingekerfde swastika werd aangetroffen op het ministerie van Buitenlandse Zaken. Daarna liet Biden nogmaals weten dat er wat hem betreft nooit enige tolerantie zal zijn voor antisemitisme in de Verenigde Staten en daarbuiten.

De rol van deze coördinator is het volgen en rapporteren van antisemitisme in het buitenland, en vervolgens lobbyen bij regeringen om antisemitisme binnen hun grenzen harder aan te pakken. De functie heeft niet per se een binnenlandse rol, hoewel Elan Carr, de voorganger van Lipstadt, zich regelmatig uitliet over antisemitisme in de VS zelf. Biden zal binnenkort een speciale coördinator voor Joodse zaken binnen de VS benoemen.