Complotdenkers slaan op hol na brand in Notre-Dame

Terwijl vanuit de hele wereld geschokt gereageerd is op de brand die de Notre-Dame gisternacht ernstige schade heeft toegebracht, blijkt de gebeurtenis ook aanleiding voor het verspreiden van racistische en antisemitische complottheorieën.

Het nieuws – en vooral de beelden ervan – is extraordinair, dramatisch en schokkend. De Notre-Dame staat overeind sinds 1345, en is daarmee een van de oudste gebouwen van zijn soort in Parijs. Napoleon liet zich er tot keizer kronen, ondanks zijn areligieuze overtuigingen. Tot de bouw van de Eiffeltoren in 1889 prijkten de torens van de Notre-Dame als hoogsten boven de stad uit. Veel Fransen benadrukken dat het gebouw symbool staat voor de Franse identiteit.

Wellicht dat de pijnlijke beelden van het brandende dak en de rookwolken boven de romantische delen van de stad velen op sociale media de behoefte gaf hier complottheorieën over te verzinnen, al dan niet om de schuld te geven aan een andere groep. 

 

Gelukkig is de haatdragende ondertoon minder vertegenwoordigd dan die van verbinding. Een korte zoektocht tussen de twitteraars laat vele berichten zien van mensen die hun waardering uiten voor van alles waar de Notre-Dame voor kan staan – juist ongeacht hun afkomst of identiteit. Voor Isabelle Balkany, gedeputeerde in het Parijse gemeentebestuur, was de brand bijvoorbeeld aanleiding om onderstaande te delen: 

“Als Joods meisje ben ik naar een school gegaan van de congregatie van Onze-Lieve-Vrouw van Sion. De mooiste herinneringen en emoties uit mijn jeugd zijn de jaarlijkse mis in de Notre-Dame. Vanavond huil ik!”