ChristenUnie-delegatie geweigerd door Palestijnse politici

IN NEDERLAND / Door: ELKAN VAN DER RAAF / 7 jan 2020 CU PLO TWEEDE KAMER

Deze week is een delegatie van de ChristenUnie in Israël en de Palestijnse gebieden op werkbezoek. Een afspraak met een aantal Palestijnse politici werd echter één uur van te voren door de Palestijnen afgezegd, daar Kamerlid Joël Voordewind een “anti-Palestijnse activist” zou zijn.

In een door de PLO-missie in Nederland gepubliceerd statement, stelt PLO-uitvoerend comitélid Hanan Ashrawi dat de weigering tot dialoog is gericht tegen Tweede Kamerlid Voordewind. Ashrawi spreekt van een “consistente en aanhoudende gewoonte om Palestijnen aan te vallen, te ontmenselijken en te belasteren”. De PLO-vertegenwoordiger stelt dat de “beschamende, zeer immorele en onacceptabele acties” door de CU-politicus haar gedwongen hebben de ontmoeting af te zeggen met de Nederlandse regeringspartij.

Voordewind noemt de afzegging “onverstandig”. Hij zegt graag de Palestijnse kant te horen. ChristenUnie-fractievoorzitter Gert-Jan Segers die ook mee is op het werkbezoek, noemt de kritiek van Ashrawi op Voordewind “misplaatst”. Segers staat achter zijn Kamerlid en benadrukt dat de ChristenUnie zelf de samenstelling van de delegatie bepaalt.

Segers stelt de twee andere Palestijnse politici waarmee zijn delegatie een afspraak had, “elk gesprek” met de ChristenUnie-delegatie weigeren. De partij blijft openstaan voor dialoog, zo schrijft de fractievoorzitter op Twitter.

Het bericht van de PLO-missie kon op goedkeuring van een ambtenaar van het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken rekenen. Wijnand Marchal heeft een ‘like’ gegeven aan het beledigende besluit van de PLO om de CU-delegatie niet te ontvangen. Marchal is momenteel werkzaam bij de Nederlandse ambassade in Boekarest. Daarvoor heeft hij op een aantal andere posten gewerkt, waaronder de vertegenwoordiging in Ramallah. Naar aanleiding van de ophef over het hartje op het bericht, heeft de ambtenaar zijn Twitter-account op slot gezet en meerdere accounts die een interactie aangingen met de Tweet die op de ‘like’ wijst geblokkeerd.