CIDI doet aangifte tegen BDS Rotterdam wegens antisemitische leuzen

IN ANTISEMITISME / Door: MARIJE ROUKENS / 2 aug 2017 AMSTERDAM BDS CIDI

Het CIDI heeft aangifte gedaan tegen BDS Rotterdam vanwege antisemitische leuzen op hun demonstratie op zaterdag 29 juli in Rotterdam.  

Tijdens de demonstratie, waaraan ook een aantal andere organisaties deelnamen, scandeerden betogers de beruchte slogan “Khaybar Khaybar, ya yahud, Jaish Mohammad, sa yahud”. (“Joden, herinner je Khaybar, het leger van Mohammed keert weder”). De leuze verwijst naar de historische massamoord op de Joden in Medina (de Slag bij Khaybar in 628), en is een bekende Arabische pogromkreet. Dit soort slogans zijn bedreigend en zetten aan tot haat omdat ze feitelijk oproepen tot de moord op Joden. De leus was eerder te horen in april 2002 tijdens een massabetoging in Amsterdam, en in juli 2014 tijdens een demonstratie van Haagse jihadsupporters.

Op hun eigen Facebook-pagina schrijven de organisators het volgende: “De solidariteitswake werd ondersteund door diverse groepen. Het werd aangemeld door een privépersoon, zodat verschillende organisaties zich achter het doel (solidariteit met de burgers van bezet Jeruzalem) konden scharen.”

De ondersteunende groepen zijn: Het Palestijnse Huis, DocP, Nida Rotterdam, Palestina Komitee Rotterdam, Movement X Nederland, de Haagse Partij van de Eenheid (PvdE) en Studenten voor de Rechtvaardigheid in Palestina (SRP). PvdE-voorman Arnoud van Doorn protesteerde met twee petten op want ook zijn European Dawah Foundation stond op de deelnemerslijst.

Naar aanleiding van de antisemitische leuzen had Leefbaar Rotterdam-raadslid Tanya Hoogwerf eerder vragen gesteld aan het college van Rotterdam.