Leefbaar Rotterdam: antisemitische leuzen bij demonstratie tegen Israel

Afgelopen zaterdag vond er een demonstratie tegen Israel plaats in Rotterdam, vanwege de onrusten omtrent de Tempelberg. Volgens de lokale partij Leefbaar Rotterdam, zijn bij deze manifestatie antisemitische leuzen gescandeerd.

Naar aanleiding van de antisemitische leuzen heeft  Leefbaar Rotterdam-raadslid Tanya Hoogwerf schriftelijke vragen aan het college gesteld.

Volgens Hoogwerf zou er onder andere “Khaybar Khaybar Ya Yahud”geroepen zijn. Met Khaybar wordt gerefereerd naar de slag bij de gelijknamige stad in de tijd van profeet Mohammed. Bij die strijd werd een joodse stam uitgemoord. In het verleden heeft een Belgische rechter dit als aanzetten tot haat en geweld gedefinieerd. Daarom wil het Leefbaar Rotterdam-raadslid weten of het college de geuite Khaybar-leuzen op de demonstratie als strafbaar beschouwt. Ook vraagt Hoogwerf zich af of de politie heeft opgetreden tegen het roepen van de antisemitische slogan op de demonstratie.

Onder andere leden van de lokale partij NIDA zouden aanwezig zijn geweest bij de demonstratie. NIDA-leider Nourdin el Ouali sluit dit niet uit, maar hij vraagt zich af of de aantijgingen door Leefbaar Rotterdam wel kloppen. Volgens de fractievoorzitter heeft die partij in het verleden namelijk eerder ongegronde beschuldigingen geuit.

Gezien de strafbare uitingen, wil raadslid Hoogwerf van het college weten of dit gevolgen heeft voor eventuele toekomstige demonstratieplannen van de betrokken organisaties. Volgens een verslag van onderzoeksjournalist Carel Brendel waren naast leden van NIDA, ook mensen aanwezig van onder andere stichting Palestijnse Gemeenschap.nl,  Het Palestijnse Huis van Hamas-kopstuk Amin Abou Rashed, DocP, BDS Rotterdam, Partij van de Eenheid, het Palestina Komitee Rotterdam, Movement X Nederland van terreurverheerlijker Abou Jahjah, Studenten voor de Rechtvaardigheid in Palestina en de European Dawah Foundation.

 

 

 

 

Bron foto: Roman Boed / Flickr.

Bronnen: Algemeen Dagblad, Carel Brendel, hln.be.