CIDI en CJO blij met uitspraak rechter over Holocaustvergelijkingen Baudet

IN NEDERLAND / Door: CIDI / 15 dec 2021 FVD BAUDET RECHTSZAAK

De uitspraak van de rechter in het kort geding tegen Thierry Baudet is een opluchting voor CIDI, CJO en de vier Holocaustoverlevenden die optraden als mede-eiser. Samen hebben zij de zaak tegen de FvD-leider aangespannen vanwege uitingen waarmee hij de Holocaust bagatelliseert.

Met de uitspraak heeft de rechter een belangrijke bijdrage geleverd voor het aangeven van de grenzen van het publieke debat. CIDI en CJO hebben via hun advocaat benadrukt geen stelling te willen nemen in het debat rondom de coronamaatregelen, dat belangrijk is om te voeren. Wel zijn er grenzen, bijvoorbeeld wanneer een groep mensen onnodig wordt aangetast in hun waardigheid als Holocaustoverlevende of in hun herinnering aan de oorlogsperiode.

Ook de vier Holocaustoverlevenden, die optraden als mede-eiser in het proces, reageerden opgelucht. Bij hen heerst een gevoel van gerechtigheid. Een van hen is Mattie Tugendhaft, die het woord nam tijdens de zitting om te vertellen over de gevoelens die de uitingen van Baudet bij hem en zijn vrouw oproepen. “En dan zien we in het nieuws steeds weer die woorden van Baudet voorbij komen. Wij slapen ‘s nachts niet en zeggen dan tegen elkaar: moet dit nou echt zo doorgaan?”. Na afloop van de zitting deed Tugendhaft, die als gastspreker op scholen vertelt over zijn familiegeschiedenis, een handreiking aan Baudet om hem te helpen bewust te worden van het verleden van de Sjoa.