CIDI: hardere aanpak antisemitisme nodig in Amsterdam

Om de continue stroom van antisemitische incidenten bij het Nationaal Monument op de Dam in Amsterdam bij te houden, heeft het Centrum Informatie en Documentatie Israel (CIDI) de website BDS.amsterdam gelanceerd. Hier staat een chronologisch overzicht van uitingen van Jodenhaat tijdens anti-Israelmanifestaties op het Amsterdamse plein. Donderdag spreekt de Amsterdamse gemeenteraad over de bestrijding van antisemitisme. CIDI roept de gemeente op om dit groeiende probleem harder aan te pakken.

 “Alle Joden aan het gas,” “kankerjood” en “Heil Hitler”. Het zijn slechts enkele voorbeelden van antisemitische uitingen die zijn vastgelegd en opgenomen in de online tijdlijn van CIDI. Alhoewel het overzicht niet compleet is, geeft het een angstwekkend beeld van een vrijplaats voor antisemitisme en haatzaaien. Nieuwe incidenten worden continu toegevoegd.

“Deze anti-Israeldemonstraties van de BDS-beweging (Boycot, Desinvesteringen en Sancties) op de Dam zijn geen legitieme kritiek op de Israelische regering, maar gaan constant gepaard met onversneden Jodenhaat,” aldus CIDI-woordvoerder Hidde van Koningsveld. De antisemitische uitingen komen uit allerlei hoeken: van zogenaamd progressieve ‘antiracistische’ activisten tot extreemrechtse christenen. Ook passeren verschillende anti-Joodse stereotypen de revue: bijvoorbeeld de moord- en geldbeluste Jood die betrokken is bij allerhande complotten, maar ook ordinaire scheldpartijen en vergelijkingen met nazi-Duitsland.

CIDI hoopt dat gemeente, politie en Openbaar Ministerie nu echt gaan optreden tegen antisemitisme in de hoofdstad. “Er wordt niet ingegrepen: hoewel het in de meeste gevallen overduidelijk gaat om strafbare antisemitische uitingen, is er voor zover wij weten nog nooit iemand voor de rechter gebracht. De situatie wordt daardoor iedere week grimmiger,” legt Van Koningsveld uit. “Dat dit – diverse oproepen van Joodse organisaties ten spijt – nog steeds wordt gedoogd naast ons Nationaal Monument op de Dam, is onbegrijpelijk.”

Ook hoopt CIDI dat Amsterdam eindelijk werk gaat maken van het implementeren van het Amsterdams Joods Akkoord en de bijbehorende werkdefinitie van de International Holocaust Remembrance Alliance (IHRA): “Ruim een jaar geleden hebben alle coalitiepartijen hiervoor getekend. Nu moeten ze alle Joodse Amsterdammers laten zien dat er ook daadwerkelijk uitvoering wordt gegeven aan dit belangrijke akkoord.”

Afbeelding: Guido van Nispen.