CIDI: Herdenk bij de Olympische Spelen de slachtoffers van München

CIDI heeft er bij de voorzitter van NOC-NSF, Andre Bolhuis, en staatssecretaris Veldhuijzen van Zanten op aangedrongen alles in het werk te stellen om de slachtoffers van de Olympische Spelen in Munchen met een minuut stilte tijdens de openingsceremonie van de komende Spelen te Londen te herdenken.

Het is dit jaar 40 jaar en 10 spelen geleden dat 11 Israelische sportlieden en een Duitse militair werden gedood bij een Palestijnse terreuractie. De CU heeft Kamervragen gesteld over de kwestie. Nabestaanden van de slachtoffers in München, onder wie de Nederlandse journaliste Ankie Spitzer, hebben het Internationale Olympisch Comité gevraagd tijdens de opening van deze dertigste Spelen één minuut stilte te houden. De voorzitter van het IOC, de heer Rogge, heeft dit geweigerd. Enkele dagen geleden nam de Senaat van de gemeente Londen echter met algemene stemmen een motie aan waarin werd aangedrongen om de minuut stilte tijdens de opening toch in acht te nemen.

Tijdens de twintigste Spelen, die van München in 1972, werd het Israëlische sportteam op 5 september overvallen en gegijzeld door Palestijnse terroristen. Bij de bevrijdingsactie vonden elf atleten en één lid van het Duitse bevrijdingsteam de dood. Het was een unieke tragedie in de sportwereld die nooit eerder was voorgekomen.

In het schrijven aan Bolhuis en de staatssecretaris zegt CIDI-directeur Ronny Naftaniel: “Het is prachtig dat er in Londen zoveel mensen uit zoveel landen in vrede hun krachten zullen meten, maar daar hoort ook het besef bij dat dit wel eens anders is geweest. Stilstaan bij de tragedie van München is niet alleen een uiting van respect voor de slachtoffers en hun nabestaanden, maar ook een manier waarop we de geest van de Olympische Spelen beter tot ons kunnen laten doordringen, namelijk het bouwen aan een vreedzame en betere wereld, waarin wederzijds begrip, vriendschap, solidariteit en sportiviteit kernwaarden zijn.”

CIDI doet een dringend beroep op Bolhuis en de staatssecretaris hun invloed bij het Internationale Olympisch Comité aan te wenden om terug te komen op zijn eerdere besluit. CIDI heeft inmiddels vernomen dat ook leden van de Tweede Kamer aandacht aan deze kwestie zullen besteden.

CIDI heeft inmiddelsCIDI heeft inmiddels vernomen dat de CU kamervragen over de kwestie heeft gesteld. De kwestie draait om de herdenking van de elf Olympische atleten die in 1972 bij een terroristische aanlag van de Palestijnse Zwarte September Beweging het leven lieten. Dit is nu 40 jaar en 10 Spelen geleden en tijd om de slachtoffers met een minuut stilte te gedenken tijdens de openingsceremonie van de Olympische Zomerspelen te Londen. Het kabinet heeft inmiddels aangegeven niet op het verzoek in te gaan, omdat ‘men daar niet over gaat’.

Zie ook: Respect tonen voor de 11 van München. Teken de petitie!

Directe link naar petitie