CIDI-journalistenreis: ‘Een karavaan aan sprekers’

RawabiDe CIDI-journalistenreis is terug: in de Israel Nieuwsbrief die straks op de mat valt bij vrienden van CIDI een paar verhalen daarvan. In 2014 publiceerde NRC een nogal eenzijdig stuk over deze reis. De reacties van deelnemers laten zien dat de teneur van dat stuk niet deugde. Eén deelnemer tweette een recensie in vijf uitgebreide reacties. Wij plakken die hieronder ongewijzigd en zonder commentaar achter elkaar: oordeel zelf. Het programma was min of meer hetzelfde als in voorgaande jaren.

“1. Zoals beloofd nog mijn mening over de CIDI-reis voor journalisten. Na een week kan ik concluderen dat ik de eerdere berichtgeving van NRC niet kan plaatsen wanneer het om deze reis gaat. We hebben een karavaan aan sprekers voorbij zien trekken. Van zelfkritische Israëliërs van Another Voice en Peace Now, tot aan een settler en overheidvertegenwoordigers. Van Hamas en Fatah tot aan de UNRWA.

Vluchtelingenkamp Jalazone

Vluchtelingenkamp Jalazone

2. De twee begeleiders van CIDI hebben niet geprobeerd ons te beïnvloeden en droegen gedurende reis ook geen inhoudelijk standpunt uit. Uiteraard deden de uitgenodigde sprekers wel hun best om ons voor zich te winnen.
Maar alles was bespreekbaar, alle vragen mochten worden gesteld en we mochten gewoon vrij rondlopen – ook in Ramallah en ook in een Palestijns vluchtelingenkamp, waar we met mensen konden spreken en wat velen ook deden.

3. Naar aanleiding van mijn aankondiging dat ik meeging met CIDI-reis kreeg ik zowel tweets met verwijten dat ik met de zionisten heulde, tot aan felle vragen waarom ik ooit iets voor ‘anti-Israel-club’ EAJG had gedaan. Het bewijst maar weer eens hoe hoog de emoties oplopen omtrent dit conflict.

Bezoek UriHeilbron

Op bezoek bij trotse zionist

4. Ik kan iedereen aanraden eens mee te gaan – zeker degenen die hun oordeel al klaarhebben zonder de inhoud van de reis te kennen (van ‘anti-apartheidsactivist’ tot ‘trotse zionist’, je spreekt ze allemaal en verhouding is ook vrijwel gelijk). Ik kan niet over voorgaande jaren oordelen, misschien dat het toen anders is gegaan, maar dit jaar heb ik met veel plezier het programma gevolgd. Ik ben niet anders gaan denken, en ben dankbaar voor alle verdieping van de afgelopen dagen en het mozaïek aan invalshoeken dat ik heb mogen aanschouwen.

5. En voor iedereen die vraagt: ‘Wat vind je nu van Israël?’, dat hou ik voor mezelf. Ik heb in het verleden al genoeg twitterfitties, mails en brieven gehad waarin ik verwijten krijg van ‘moslimhaat’ tot aan ‘knuffelen van jihadisten’, van ‘wegkijken’ tot aan ‘creëren van niet-bestaande problemen’, van ‘antisemitisme’ tot aan het cheerleaderen van zionisme.
Het is verbazingwekkend hoe mensen na het lezen van één en hetzelfde stuk, of na het deelnemen aan een reis, me verschillende intenties toekennen. De waarheid zal wel ergens in het midden liggen. En als je echt benieuwd bent, dan neem je maar een abo’tje ****. ;) “