CIDI protesteert tegen zaalverhuur aan rechts-extremisten op bevrijdingsdag

ANP Nieuws

ZOETERMEER (ANP) – Het Nederlands-Israëlietisch Kerkgenootschap (NIK) is boos op de gemeente Zoetermeer, die op bevrijdingsdag een zaal verhuurt aan een groep extreem-rechtse jongeren. De groep staat onder leiding van een man die een paar jaar geleden is veroordeeld voor het bekladden van een joodse begraafplaats, liet het NIK woensdag weten.

Een individu, dat bij de gemeente bekendstaat als een ‘Lonsdale-jongere’, heeft het verzoek om de zaal, De Blokhut in het Van Tuyllpark, te mogen huren gedaan, zei een woordvoerder van de gemeente. ,,Er was geen reden om de aanvraag te weigeren, omdat aan alle voorwaarden is voldaan.”

De zaal is donderdag van de gemeente gehuurd vanaf 12.00 uur. De bijeenkomst duurt tot uiterlijk 03.00 uur vrijdag en er mogen maximaal tachtig mensen naar binnen. De politie houdt een oogje in het zeil, liet de zegsman nog wel weten.

Het NIK vindt dat het Zoetermeerse gemeentebestuur kennelijk niet is opgewassen tegen zijn taak. ,,De zorg voor het op fatsoenlijke wijze gedenken van de bevrijding en het inhoud geven aan de viering van de op de Duitse bezetter herwonnen vrijheid is bij een gemeentebestuur dat dergelijke wansmakelijke bijeenkomsten op bevrijdingsdag niet alleen toelaat maar ook mogelijk maakt, in verkeerde handen.”

De linkse groepering AFA vindt het ook onbegrijpelijk dat Zoetermeer de bijeenkomst toestaat. Volgens AFA gaat het om een feest van neonazi’s en extreem-rechtse jongeren van onder meer de Nieuwe Nationalistische Partij (opvolger van de verboden CP’86).

Het feest wordt gefinancierd door de nationalistische actiegroep Voorpost die in Zoetermeer vooral van zich laat horen via illegale plakacties met stickers met de tekst ‘Geen jihad in onze straat!’, aldus AFA. Een woordvoerder sluit niet uit dat AFA een tegenactie plant.

Ook het Centrum Informatie en Documentatie Israel (CIDI) verzet zich tegen de gemeentelijke vergunning voor de bijeenkomst. De joodse organisatie wil de burgers van Zoetermeer woensdagavond tijdens een stille herdenkingstocht oproepen hun stem tegen te laten horen.

Vorig jaar braken er in Zoetermeer relletjes uit, toen twee jongeren, een ‘Lonsdaler’ en een allochtoon, na afloop van het bevrijdingsfestival ruzie kregen en de politie moest ingrijpen.