CIDI Respect Award: shortlist bekend

CIDI kent sinds 2013 jaarlijks de Respect Award toe aan een persoon, groep of organisatie die zich onderscheidend heeft ingezet in de strijd tegen antisemitisme. CIDI hoopt daarmee een positieve bijdrage te leveren aan de Nederlandse samenleving en de bestrijding van antisemitisme en discriminatie in het algemeen.

Op 9 december wordt de prijs uitgereikt door Hanna Luden, directeur CIDI. De jury bestaat uit Hanna Luden, Madelon Bino – voor Leer Je Buren Kennen, de winnaar van de CIDI Respect Award 2014 -, en CIDI-voorzitter Ronnie Eisenmann.
De jury maakt een keus uit een shortlist van drie kandidaten: het dialoogproject ‘Mo & Moos vriendschap en leiderschap in Mokum’, het peer-educationproject ‘Gelijk = Gelijk?’ en de burgemeester van Rotterdam, Ahmed Aboutaleb.

div GG 1Gelijk = Gelijk?
Hoe ga je om met verschillen en wat kunnen leerlingen zelf doen om pesten en discriminatie tegen te gaan? In het dialoog- en debatprogramma Gelijk=Gelijk? ondersteunen Diversion en het Nederlands Debat Instituut scholen bij deze uitdagingen. Joodse, islamitische en homoseksuele peer educators maken gezamenlijk religieuze, culturele en seksuele diversiteit bespreekbaar op scholen waar dit doorgaans een lastig onderwerp is. Deze jongeren doen dat niet alleen door kennis over te brengen, maar vooral door als rolmodel op te treden en aan de hand van hun eigen ervaringen met discriminatie, vooroordelen en verantwoordelijkheid nemen. Minister Jet Bussemaker bekroonde het programma op 17 mei tot het meest baanbrekende initiatief op homo-emancipatiegebied.

IMG_4090Mo en Moos
‘Mo & Moos vriendschap en leiderschap in Mokum’ is een dialoogproject dat joden en moslims bij elkaar brengt om te praten over zeer uitdagende onderwerpen: alles is bespreekbaar. Het project volgt de strategie van de adviseurs van de Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan. Minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid noemt het dialoogproject in zijn brief over tegengaan van antisemitisme en discriminatie (28-10-2015) als voorbeeld van een lokaal initiatief, waarin gewerkt wordt aan de bestrijding van zowel antisemitisme als moslimdiscriminatie. “Het bouwen van bruggen werkt alleen wanneer mensen zich gezamenlijk inzetten voor gezamenlijke doelen”, schrijft Asscher.

Selectie_020Ahmed Aboutaleb
De Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb zet zich actief in tegen antisemitisme, ook al wordt hij daardoor zelf doelwit van scheldkanonnades. Hij deed een normatief beroep op de inwoners van zijn stad om zich te onthouden van antisemitische uitingen en neemt het op tegen Feyenoord-hooligans. Het harde optreden van de Mobiele Eenheid in het centrum van Rotterdam, waarbij 71 mensen werden gearresteerd, noemde hij “nodig en terecht”: “Zulke teksten worden niet getolereerd, en zeker niet op zo’n plek als het Stadhuis-plein waar we de doden herdenken.” Na antisemitische incidenten tijdens anti-Israel demonstraties ging Aboutaleb met de Joodse gemeenschap in gesprek; dit jaar sprak hij op de Kristallnachtherdenking in de Portugese synagoge.

Eerder winnaars

Voorgaande winnaars van de CIDI Respect Award zijn ADO Den Haag, ‘Leer je buren kennen’ en Emre Ünver. De Haagse voetbalclub won de prijs voor zijn inzet tegen antisemitische spreekkoren. ADO installeerde als eerste Eredivisieclub geluidsapparatuur en een gezichts-scansysteem waarmee aanstichters en meezingers van antisemitische spreekkoren volledig geïdentificeerd kunnen worden. 
Emre Ünver is voorzitter van Inspraakorgaan Turken in Nederland (IOT). Ünver deed een oproep tegen antisemitische uitingen tijdens het Gaza-conflict in 2014 en was een van de ondertekenaars van de oproep ‘Geen excuus voor Jodenhaat’.
Het interreligieuze ontmoetings-project project ‘Leer je buren kennen’ laat leerlingen van ROC’s in Amsterdam kennismaken met het liberale jodendom en zich bewust worden van hun vooroordelen over joden. Uit een onderzoek dat dit jaar werd gepubliceerd blijkt dat het project een positief effect heeft op de houding van ROC-leerlingen tegenover joden, zowel cognitief als emotioneel.

De winnaar van de CIDI Respect Award wordt bekend gemaakt op cidi.nl.