CIDI roept ministers Blok en Plasterk op om Hamas-conferentie te verbieden

Het Centrum Informatie en Documentatie Israel (CIDI), heeft de ministers Blok (Veiligheid & Justitie) en Plasterk (Binnenlandse Zaken) middels een brief opgeroepen om de voorgenomen conferentie Palestinians in Europe op 15 april in Rotterdam te verbieden. De organisatoren van de conferentie zijn verbonden aan  terreurorganisatie Hamas.

De Duitse binnenlandse veiligheidsdienst BfV heeft meermaals gerapporteerd dat de organisatie achter deze conferentie, de PRC, de “Europese frontorganisatie” van Hamas is. Ook Amerikaanse en Israelische inlichtingenbronnen hebben dit bevestigd. A. Abou Rashed, M. Al Zeer en M. Sawalha – zijn kopstukken van PRC en vertegenwoordigers van Hamas in Europa. Ter herinnering: Hamas is door de Nederlandse overheid en de Europese Unie gekenmerkt als terroristische organisatie. CIDI heeft eerder burgemeester Aboutaleb aangeschreven om in zijn stad geen podium te bieden voor deze bijeenkomst. Op basis van advies van de NCTV en rekening houdend met de wet openbare manifestaties zag de burgemeester geen mogelijkheden om de bijeenkomst op voorhand te verbieden. 

Het is onduidelijk waarop het NCTV zijn advies aan de burgemeester baseert. Dit vindt het CIDI zeer verontrustend. De Nederlandse autoriteiten arresteren Syriëgangers en IS-vrijwilligers bij terugkeer naar Nederland vanwege het gevaar dat zij vormen; Er wordt momenteel gewerkt aan een wet om mensen die van plan zijn naar Syrië of IS-gebied te reizen preventief te arresteren. Waarom gelden deze maatregelen niet voor Hamas-activisten? Nogmaals, het betreft hier een organisatie die onze eigen regering op de terreurlijst heeft geplaatst.

CIDI benadrukt haar compassie met de Palestijnse bevolking, en haar sympathie voor de Palestijnen, ook in Europa. Ook acht CIDI de vrijheid van vereniging en vergadering en de vrijheid van meningsuiting hoog. De vrijheden zijn echter niet onbegrensd. De veiligheid moet niet in het geding komen. Een terreurorganisatie mag ons rechtssysteem niet misbruiken om haatdragende, gevaarlijke denkbeelden te verspreiden en terreur te verheerlijken. Ook mogen er geen financiële middelen voor dergelijke organisaties worden verzameld. Het geld gaat immers niet naar behoeftige burgers, maar wordt gebruikt voor terrorisme. 

Op basis van de Wet Openbare Manifestaties kan de burgemeester een openbare bijeenkomst vooraf niet toetsen op de inhoud. CIDI begrijpt dit, maar vindt dat de overheid wel een verantwoordelijkheid draagt waar het gaat om toetsing op risico’s vanwege de organisatoren. CIDI roept daarom de verantwoordelijke ministers op om wél in actie te komen en deze bijeenkomst te verbieden. Voor een conferentie als deze is in Nederland geen plaats, zeker nu we onze samenleving proberen te beschermen tegen de aantrekkingskracht van terreur op jongeren.