Culemborgse school indoctrineert leerlingen

14 juni vond in Culemborg de première plaats van het theaterstuk ‘Mijn land – jouw land’, over het
conflict tussen Israeli’s en Palestijnen.

Het stuk werd uitgevoerd door leerlingen van de scholengemeenschap ‘Lek en Linge’, die vorig jaar ook Israel en de Westoever hebben bezocht. Twee leraren, Cees van der Zwaard en Marco Baars, schreven de tekst en bedachten de vorm. CIDI directeur Naftaniel was uitgenodigd voor de première, net als onder anderen SP-voorman Emile Roemer, maar ging niet.

Enkele dagen voor de première zegde Naftaniel af omdat hij na lezing van het script een deel van de tekst kwetsend achtte. “Elk cliché dat over het optreden van Israel bestaat, zit in het stuk verwerkt terwijl de Palestijnen alleen maar als slachtoffer worden neergezet. Erger is echter dat het stuk een ‘grap’ bevat die uiterst pijnlijk is voor concentratiekampslachtoffers en daarmee vele andere Joden. Die foute grap wordt ook nog eens bevestigd door het gematigde Israëlische personage dat in het stuk voorkomt,” zo liet Naftaniel aan Marco Baars weten. Cees van der Zwaard reageerde hierop door te stellen dat dit soort dingen nu eenmaal tijdens de reis gezegd zijn en je die werkelijkheid niet moet verbloemen. Daarbij wordt er echter geen rekening mee gehouden dat het stuk voor en door jongeren wordt opgevoerd, die vrijwel niets weten van de achtergronden van het Palestijns-Israëlische conflict en gemakkelijk vooroordelen kunnen overnemen.

Hieronder volgt een gedeelte van Naftaniels mail aan Marco Baars: “Onverdraaglijk vind ik de tekst die over de Nazi-vernietigingskampen gaat. Ik wil niet geconfronteerd worden met de onzin en de belediging alsof wreed Israëlisch gedrag terug te voeren is op het lot van de Joden in de Nazi-vernietigingskampen. Het afslachten van zes miljoen weerloze mensen is geen grondslag voor de duizenden doden die aan Palestijnse en Joodse kant zijn gevallen in een conflict dat beide volkeren hebben over hetzelfde stuk land. De uitspraak van Nasr: "Waarom heeft Hitler een paar Joden overgelaten? …Zodat wij konden begrijpen waarom hij van ze af wilde.." is schokkend en zelfs kwetsend, zeker gekoppeld aan de opmerking van de in het stuk 'sympathieke' Shulamit: "Auschwitz komt ons (Israeli’s R.N.) wel erg goed uit". Alsof Joden door de Tweede Wereldoorlog alles maar zouden doen wat niet deugt. Wat een generalisatie, wat een misvatting!”

Na afloop van de voorstelling klonk veel applaus. Emile Roemer kwam wel en Ikon besteedde aandacht aan het geheel, ook aan Naftaniels afwezigheid. Het stuk werd daarmee een kwalijk voorbeeld van de stereotypen die er over Israel en de Palestijnen in Nederland bestaan. Die stereotypen dienen krachtig te worden bijgesteld.

(Dit artikel is geplaatst in de CIDI Israel Nieuwsbrief nummer 5)