Cyberaanval legt Iraanse haven plat

Volgens de Washington Post was de Iraanse haventerminal Shahid Rajaee op 9 mei het doelwit van een ‘zeer nauwkeurige’ cyberaanval. Israel heeft de aanval niet opgeëist.

Op 9 mei brak er chaos uit bij de Iraanse haventerminal Shahid Rajaee na een computerstoring. Vrachtwagens stonden in kilometerslange files, en schepen lagen dagenlang voor de kust te wachten om uitgeladen te worden, zichtbaar op satellietfoto’s. De computersystemen verantwoordelijk voor het in- en uitladen van schepen en vrachtwagens in de nieuw gebouwde haven vielen urenlang uit. Iemand die de Washington Post omschrijft als ‘een medewerker van een buitenlandse veiligheidsdienst, die het incident op 9 mei gevolgd had’ sprak van ‘totale wanorde’ door de aanval.

De Iraanse autoriteiten verklaarden dat een onbekende buitenlandse hacker ‘even’ de computersystemen verstoord had van de containerterminal bij Bandar Abbas. Volgens Israelische en Amerikaanse cyberbeveiligingsexperts ging het vermoedelijk om een digitale vergeldingsactie voor een eerdere poging in april om water- en rioleringssystemen in Israel te hacken. Deze aanval werd evenmin opgeëist door Iran. “Deze aanval is tegen elke code van oorlogsvoering. Zelfs van de Iraniërs hadden we dit niet verwacht,” volgens een Israelische ambtenaar. De cyberaanval op het waternet werd via Amerikaanse servers uitgevoerd, en werd afgeweerd door onmiddelijk de wachtwoorden te veranderen.

Volgens cyberbeveiligingsexperts maakt de coronacrisis veel computersystemen momenteel extra gevoelig voor hackers. Omdat veel mensen thuis werken in plaats van op kantoor, ontstaan er nieuwe zwaktepunten in de beveiliging van netwerken van verschillende organisaties. Ook de in deze tijden populaire videogesprek-app Zoom is gevoelig voor misbruik van buitenaf, en slecht beveiligd tegen trolls en meekijken door nationale veiligheidsdiensten.

Iran heeft al langer veel last van sabotage door mysterieuze buitenlandse hackers. Zij hebben het vooral gemunt op het Iraanse kernprogramma, waar de beruchte worm Stuxnet gebruikt werd om computers, laboratoria en centrifuges langdurig te verstoren. De aanval werd toegedicht aan Israelische en Amerikaanse electronische oorlogsvoering. Beide veiligheidsdiensten hebben er geen uitlatingen verder over gedaan. Ook Nederlands minister van Buitenlandse Zaken Stef Blok onthield zich van commentaar.