De aanslag op Tree of Life synagoge in Pittsburgh

De wereld is opgeschrokken door een antisemitische terreuraanval op de Tree of Life synagoge in Pittsburgh.

Zaterdagochtend bestormde de 46-jarige Robert Bowers het gebouw van de synagoge. Na zijn bestorming begon hij zich te barricaderen, waar een arrestatieteam hem begon te omsingelen. Er volgde een vuurgevecht waarin zowel de schutter als meerdere agenten gewond raakten. Pas toen de schutter in zijn been geschoten werd, gaf hij zich over. Er was toen ongeveer een uur voorbijgegaan sinds hij zijn aanval inzette. Tegen die tijd had hij elf mensen doodgeschoten en meerderen verwond.

Veel van de slachtoffers waren actieve leden van de conservatief-joodse gemeenschap. Een overlevende van de aanval zegt meteen instructies te hebben gevolgd van een training die leden van de gemeenschap een jaar eerder kregen over hoe te handelen active shooter situations. Het zou wellicht zijn leven hebben gered. Ook ontkwam een aantal bezoekers aan de aanval omdat ze laat waren voor de dienst, waaronder een Holocaustoverlevende.

Nog dezelfde ochtend deelde de dader een post op het sociale media platform “Gab” waarin hij zijn aanval aankondigde. Als motief verwijst hij naar de ondernemingen van een Amerikaans-Joodse liefdadigheidsorganisatie, die volgens hem “zijn mensen afslacht” door vluchtelingen hulp te bieden. Volgens getuigen schreeuwde hij de tekst “alle Joden moeten dood” terwijl hij de synagoge bestormde.

Het is niet voor het eerst dat in de VS een dodelijke aanval zich richt op een Joods doel. Sinds 1999 heeft viermaal een dodelijke aanval plaatsgevonden op synagogen of herdenkingscentra. Maar met elf slachtoffers is de laatste veruit de dodelijkste aanval met antisemitisch motief ooit in de VS.

De burgemeester van de stad, Bill Peduto, noemde de aanval tevens “de donkerste dag in de geschiedenis van Pittsburgh”.

Reacties

Van over de hele wereld zijn reacties van afgrijzen gekomen, vaak met de expliciete vermelding dat antisemitisme nooit getolereerd mag worden.

President Trump noemde de aanval “puur kwaad” en “antisemitisch”, en noemde direct dat er gewapende beveiliging in de synagoge aanwezig had moeten zijn. Sommige commentatoren zien juist een indirecte rol van de Amerikaanse president in het aanwakkeren van haatspraak in de samenleving. Zo schreef Ben the Arc, een Joodse organisatie in Pittsburgh, in een verklaring: “President Trump, u bent niet welkom in Pittsburgh totdat u blank nationalisme volledig veroordeelt”.

Minister van Justitie en Veiligheid Fred Grapperhaus riep in een reactie op om “krachtig in te gaan tegen het geringste teken van antisemitisme”. Volgens de Europese dienst voor extern optreden, de buitenlandse dienst van de Europese Commissie, laat de aanval zien dat er zich een “golf van antisemitisme en racisme verspreidt door veel landen”.

Onder de vele steunbetuigingen aan de slachtoffers en hun nabestaanden is ook een fondsenwervingsactie van Amerikaans-islamitische organisaties. De initiatiefnemers willen kosten voor onder andere uitvaarten en ziekenhuisbehandelingen kunnen opvangen. Hun teller staat inmiddels op ruim $120,000.