Duits ministerie van Binnenlandse Zaken: antisemitische haatmisdrijven toegenomen

Xenofobe en antisemitische haatmisdrijven zijn het afgelopen jaar in Duitsland met bijna 20% gestegen, aldus het Duitse ministerie van Binnenlandse Zaken.

Het Duitse ministerie van Binnenlandse Zaken heeft vandaag een rapport uitgebracht over racistische haatmisdrijven. Het verslag telt niet minder dan 7701 xenofobe misdrijven, een stijging van 19,7% ten opzichte van 2017. Bij het aantal antisemitische delicten is een vergelijkbare stijging te zien, met 1799 geregistreerde incidenten. Eerder dit jaar meldde de Duitse krant Der Tagesspiegel op basis van regeringsdocumenten een stijging van 60% in het aantal antisemitische geweldsmisdrijven. 

Volgens minister van Binnenlandse Zaken Horst Seehofer heeft bijna 90% van de daders van antisemitische haatmisdrijven een extreemrechtse achtergrond. Met het oog op de zorgwekkende cijfers moet Duitsland “bezorgd en waakzaam” zijn, aldus Seehofer.

De Duitse coördinator antisemitismebestrijding Felix Klein is  “extreem gealarmeerd” door de stijging in het aantal antisemitische haatmisdrijven. Naar eigen zeggen verwachtte Klein wel een stijging door “wegvallende remmingen en toenemende brutalisering in het sociale klimaat van Duitsland”, maar had hij niet voorzien dat de toename zo hoog zou zijn. “Duitsland moet alle krachten in de politiek en het maatschappelijke middenveld mobiliseren om deze trend tegen te gaan”, aldus de coördinator antisemitismebestrijding.

Antisemitisme is “geen geïmporteerd product”, zo reageerde de minister van Buitenlandse Zaken Heiko Maas tijdens de start van een conferentie van het Kreuzberger Initiative gegen Antisemitismus. Historisch bewustzijn is volgens Maas het “beste schild tegen intolerantie, racisme en antisemitisme.”

De uitdaging om Jodenhaat tegen te gaan is volgens Maas toegenomen door de komst van migranten die opgegroeid zijn met antisemitische stereotypen. De Duitse inlichtingendienst BfV heeft onlangs een rapport uitgebracht waarin wordt gewaarschuwd voor de opkomst van islamistisch antisemitisme. De BfV stelt dat in het geval van “mislukte integratie, antisemitische vooroordelen bij vluchtelingen een uitgangspunt kunnen zijn voor islamistische radicalisering.” 

Maas zegt van de bestrijding van antisemitisme een speerpunt te willen maken tijdens het Duitse voorzitterschap van de EU-raad. In 2020 zal Duitsland een half jaar lang deze onder EU-lidstaten roulerende positie op zich nemen.

In Nederland is het CIDI samen met CU en SGP een petitie gestart om de nieuwe Europese Commissie op te roepen van de bestrijding van antisemitisme een prioriteit te maken. De petitie kunt u hier ondertekenen.