Duitse Bundestag neemt motie aan: BDS is antisemitisch

De Bundestag in Duitsland heeft vandaag een motie tegen BDS aangenomen. De motie bestempelt de boycotbeweging tegen Israel als antisemitisch en roept de Duitse regering op geen enkele organisatie te ondersteunen die BDS steunt of het bestaansrecht van de staat Israel in twijfel trekt.

De motie “De BDS-beweging resoluut weerstaan – het bestrijden van antisemitisme” is een initiatief van de Christlich Demokratische Union (CDU), de Sozialdemokratische Partei Deutschlands (SPD), de Freie Demokratische Partei (FDP) en Bündnis 90/Die Grünen. Het initiatief van de partijen roept de regering op “geen gebouwen en faciliteiten onder de administratie van de Bondsdag ter beschikking te stellen aan organisaties die zich in antisemitische bewoordingen uitdrukken of het bestaansrecht van Israel ter discussie stellen.”

Volgens de motie kan de staat Israel gezien worden als een Joods collectief, en kunnen aanvallen daartegen dus antisemitisch zijn. “Allesomvattende oproepen tot boycots leiden in hun radicale karakter tot de stigmatisering van Israelische burgers en Joodse burgers als geheel. Dit is onaanvaardbaar en verdient de scherpste veroordeling.”

“Antisemitisme heeft zichzelf bewezen als de meest verwoestende vorm van groepsgerichte vijandigheid in de geschiedenis van ons land … en vormt nog steeds een bedreiging voor zowel mensen van het joodse geloof als voor onze liberaal-democratische grondwet,” aldus de door de Bundestag aangenomen tekst. “De argumenten en methodes van de BDS beweging zijn antisemitisch, en doen denken aan Duitslands nazi-verleden.” Duitsland is het eerste land in de Europese Unie dat BDS als antisemitisch aanduidt.

De tekst roept dan ook op de BDS-campagne “resoluut te weerstaan.” Oproepen tot het boycotten van Israelische producten, bedrijven, wetenschappers, atleten en artiesten dienen veroordeeld te worden, zo valt in de motie te lezen.  

Het aannemen van de motie komt kort na het uitbrengen van cijfers omtrent antisemitisme door het Duitse ministerie van Binnenlandse Zaken. Daaruit blijkt dat het aantal antisemitische haatmisdrijven met bijna 20% zijn toegenomen. Minister van Buitenlandse Zaken Heiko Maas heeft aangekondigd van de bestrijding van antisemitisme op Europees niveau een prioriteit te zullen maken tijdens het Duitse voorzitterschap van de EU-raad in 2020.