Egyptisch leger bombardeert IS in de Sinaï na aanslagen

Het Egyptische leger zegt dat bij luchtbombardementen in het noorden van de Sinaï 19 leden van Islamitische Staat omgekomen zijn. IS had eerder een checkpoint van het leger in het zuiden van de Sinaï aangevallen. Ook heeft de terreurgroep de verantwoordelijkheid opgeëist voor de aanslagen op Koptische kerken waarbij tientallen doden vielen.

Egypte scherpt haar veiligheidsmaatregelen aan in het kader van het aankomende bezoek van Paus Franciscus volgende week. Op Palmzondag werden aanslagen op Koptische kerken in Tanta en Alexandrië gepleegd. Hierbij kwamen 36 mensen om en vielen meer dan 100 gewonden. De recente bloedige aanslagen illustreren de dreigende situatie voor de christelijke minderheid in het land.

Dinsdag vielen terroristen een checkpoint in het zuiden van de Sinaï aan. Hierbij kwam één politieagent om het leven en raakten er vier gewond. De controlepost ligt op de weg naar het Sint-Catharinaklooster. Dit klooster bevindt zich op de Bijbelse plek waar God tot Mozes sprak bij een brandende braamstruik. Het is één van de oudste kloosters ter wereld en staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Ook voor deze aanslag bij bij Sint-Catharina heeft IS de verantwoordelijkheid opgeëist. 

In antwoord op deze aanslagen heeft de Egyptische luchtmacht bombardementen uitgevoerd op IS bij Ansar Bayt al-Maqdis in het noorden van de Sinaï. Het gaat hierbij om een groep militanten die eerder nog bij Al-Qaida hoorde, maar sinds 2014 haar loyaliteit aan IS betuigt. Volgens het Egyptische leger zijn bij de bombardementen minstens 19 terroristen omgekomen, waaronder een aantal IS-leiders. 

Het aanpakken van IS in de Sinaï is in het belang van zowel Egypte als Israel. De terroristen gebruiken de Sinaïwoestijn als lanceerplek voor raketaanslagen op de Joodse staat. Ook is er sprake van dreigingen van grensinfiltraties en bloedige aanslagen op Israelisch grondgebied.

 

Foto: Egyptische F-16’s vliegen in formatie. Bron: Egyptische Luchtmacht.

Bronnen: The Jerusalem Post, Ynet, Arutz Sheva.