Erdogan wil de ‘verjoodsing’ van Jeruzalem stoppen

De Turkse president Recep Tayyip Erdoğan wil met zijn regering de ‘verjoodsing’ van Jeruzalem stoppen. Dit heeft hij gezegd tijdens een bezoek van de Palestijnse premier Rami Hamdallah.

Erdoğan riep moslims op zich wereldwijd te verenigen om Jeruzalem te beschermen tegen ‘verjoodsing’.  In Jeruzalem bevindt zich de voor joden heilige Tempelberg, waar nu de voor moslims heilige Al-Aqsa moskee en Rotskoepel op staan. De Turkse president riept moslims op de Al-Aqsa ‘te overstromen’. De provocerende aansporing werd door Erdoğan gedaan tijdens een tweedaags internationaal forum toegewijd aan de Al-Aqsa. De Turkse president gebruikt het forum tot nu toe voornamelijk om Israel zwart te maken. Volgens hem is de Joodse staat ‘racistisch’ en is elke dag dat Jeruzalem ‘bezet’ wordt een belediging voor moslims.

Hamdallah praatte Erdoğan bij over ‘Israelische misdaden’ en de hongerstaking van Palestijnen in Israelische gevangenissen. In een toespraak liet Hamdallah weten dat Israel ‘land steelt’, ‘de geschiedenis probeert te vervormen’ en ‘de macht probeert te krijgen over christelijke en islamitische heilige plekken’.

De Turkse president riep moslims op de Palestijnen te steunen, onder andere door Al-Quds vaker te bezoeken. Al-Quds is de Arabische benaming voor Jeruzalem. Volgens Erdoğan heeft Turkije ‘een historische verantwoordelijkheid’ wat Jeruzalem betreft. Tijdens zijn ontmoeting met de Palestijnse premier hekelde hij ook het uitblijven van een oplossing voor de Palestijnse zaak. De problemen in het Midden-Oosten kunnen volgens Erdoğan pas opgelost worden als het Palestijnse vraagstuk rechtvaardig is opgelost. Een vredesakkoord kan volgens de Turkse president pas bereikt worden als Israel ‘voor haar misdaden verantwoordelijk wordt gehouden’. Volgens de AKP-politicus ‘blijft Israel haar straf ontlopen en daardoor neemt de agressie tegen de Palestijnen steeds weer toe’.

Erdoğan toonde zich ook kritisch over Israelische wetgeving. Het gaat om de zogenaamde ‘moezine-wet’, die moskeeën verbiedt vroeg in de ochtend en ’s avonds laat gebruik te maken van luidsprekers om gelovigen op te roepen tot gebed. Dit verbod zou geluidsoverlast tegen moeten gaan. Volgens Erdoğan is dit een aanval op de vrijheid van religie en hij zegde toe deze ‘aanval’ niet te laten lukken. De Turkse president verzekerde dat in zijn land joodse inwoners niet zo behandeld zullen worden. Dat zal inderdaad moeilijk gaan, daar joden meestal geen gebruik maken van luidsprekers om op te roepen tot gebed. Vergelijkbare wetten zijn al van kracht in de Verenigde Staten en verschillende Europese landen. Kritiek op deze landen liet Erdoğan overigens achterwege.

De reactie vanuit Israel is niet mals. De Joodse staat en Turkije hebben pas vorig jaar weer hun diplomatieke betrekkingen hersteld, nadat deze na de Mavi Marmara-affaire in 2010 in een crisis beland waren. In een persbericht liet het Israelische ministerie van Buitenlandse Zaken weten dat ‘zij die in hun eigen land op systematische wijze mensenrechten schenden, niet tegen de enige democratie in het Midden-Oosten moeten ageren’. Volgens het ministerie worden in Israel de vrijheid van religie voor zowel joden, christenen als moslims volledig beschermd.

De Turkse ambassadeur in Israel is door het ministerie gevraagd uitleg te geven over de woorden van Erdoğan. De minister van Openbare Veiligheid Gilad Erdan waarschuwde dat door de uitspraken van de Turkse president, ‘spanningen in Jeruzalem kunnen oplopen’.

De burgemeester van Jeruzalem Nir Barkat zei verbaasd te zijn over Erdoğans commentaar.

“Het is verassend dat Erdoğan, die een staat leidt die 400 jaar lang Jeruzalem heeft bezet, ons wil prediken over hoe onze stad te besturen.”

De burgemeester doelde hiermee op de tijd dat Jeruzalem onderdeel was van het Ottomaanse Rijk. Barkat stelt dat in recente jaren ‘recordaantallen moslims’ de stad hebben bezocht om te bidden, dankzij de vrijheid van religie onder Israelische soevereiniteit. Erdoğan is volgens de burgervader welkom om de stad te bezoeken en zal volgens hem versteld staan van de vooruitgang die doorgemaakt is sinds het einde van de Ottomaanse bezetting. 

 

Bronnen: The Times of Israel, The Jerusalem Post, Ynet.