EU-hoofdstad viert Israel-Vredesfestival

IN ANDER NIEUWS / Door: ELISE FRIEDMANN / 12 mei 2013 DIALOOG EU ISRAEL

Israel VredesfestivalOp zondag 12 mei 2013 wordt voor het eerst in lange tijd het Israel–Vredesfestival gehouden te Brussel. Doel van dit festival is om de dialoog tussen de volkeren te bevorderen. Daarbij wordt natuurlijk vooral gedacht aan het Israelische en het Palestijnse volk; op het programma onder meer twee Israelische professoren, een Joods en een Arabisch, die uitleggen hoe zij al jaren samenwerken.

Het festival, zondag op het Spanjeplein te Brussel georganiseerd door onder meer B’nai B’rith Brussel, KKL en Christenen voor Israël, moet een feestelijke culturele manifestatie worden. Op het programma staan gospelconcerten, dansen, muziekoptredens, foto- en schilderijenexposities en aandacht voor Israelische literatuur.

Het Israel Vredesfestival is in de laatste jaren tweemaal eerder in België gehouden, in Antwerpen (zie de illustratie). Volgens Joods Actueel en andere Belgische media is dit de eerste keer dat het festival ook in de Europese hoofdstad Brussel doorgaat. In elk geval is dit de eerste keer zover de plaatselijke media zich herinneren; uit informatie van het Israelische ministerie van Buitenlandse Zaken blijkt het niettemin één keer eerder te zijn voorgekomen, in 1995.