Europese Commissie benoemt coördinatoren antisemitisme en anti-moslimhaat

timmermanseucolDe Europese Commissie (EC) heeft Katharina von Schnurbein benoemd als coördinator voor het tegengaan van antisemitisme. David Freggierie is aangesteld als de coördinator om moslimhaat tegen te gaan. CIDI verwelkomt de aanstelling van beide coördinatoren.

Antisemitismecoördinator

De Duitse Katharina von Schnurbein heeft al een andere coördinerende functie, namelijk die van de dialoog tussen de Commissie en de kerken, religies, filosofische- en non confessionele organisaties. Eerder was ze deel van het adviesteam van Commissievoorzitter Jose Manuel Barroso, en daarvoor woordvoerster en persvoorlichter.

Anti-moslimhaatcoördinator

David Friggieri werkt sinds 2012 met de commissie Justitie aan antiracisme en mensenrechtenbeleid. Hij is het langst zittende lid van het team dat werkt aan de implementatie van het EU-besluit over racisme en xenofobie. Eerder was hij beleidsmedewerker op het gebied van Europees staatsburgerschap en doceerde hij Europees recht aan de universiteit van Malta.

Strategie

De coördinatoren moeten een luisterend oor zijn voor wat er aan zorgen speelt en moeten zorgen doorgeven aan de Commissie. Zij zijn het eerste aanspreekpunt voor de joodse en moslim-gemeenschappen. Zij moeten bovendien een brede strategie opzetten voor het bestrijden van hate crime en hate speech, en voor de aanpak van intolerantie en discriminatie in het algemeen. Zij leveren op hun gebied een bijdrage aan beleidsterreinen zoals educatie, tegengaan van radicalisatie en gewelddadig extremisme.