Familie Katz krijgt één schilderij terug van Nederlandse staat

IN NEDERLAND / Door: WEBMASTER / 29 jan 2013 RESTITUTIE VS

Nabestaanden van de joodse gebroeders Katz verzochten enkele jaren geleden de Nederlandse staat om restitutie van 189 door de Nazi’s geroofde kunstwerken.

Van deze 189 werken zal alleen het in het Museum Gouda te bezichtigen, door de overheid in bruikleen gegeven, schilderij ‘Man met hoge baret’ van schilder Ferdinand Bol worden teruggegeven aan de 21 nazaten van de broers Benjamin en Nathan Katz.   

De Restitutiecommissie, die het ministerie van OCW adviseert over de tijdens de Tweede Wereld Oorlog geroofde kunst, maakte donderdag 24 januari bekend dat het schilderij van Ferdinand Bol aan de familie toekomt. De claim van de familie is door de commissie tot op de bodem onderzocht en op basis van het onderzoek is de verdere claim, 188 kunstwerken, afgewezen. Er kan niet meer worden bewezen dat de overige kunstwerken eigendom waren van de gebroeders Katz of dat ze onder dwang verkocht werden. Daarbij speelt mee dat voor sommige doeken een marktconform bedrag zou zijn betaald. De advocaat van de familie benadrukt daar tegenover dat de druk om te verkopen op de kunsthandelaars zeer groot was: zijn kregen bezoek van nazi-kopstukken en het was duidelijk dat zij geen keus hadden, stelt de Amerikaanse advocaat.

De broers waren eigenaar van Kunsthandel Katz in Dieren en verkochten in de zomer van 1940 het leeuwendeel van hun voorraad aan de Duitse kunsthandelaar Alois Miedl. Hierop volgde een korte periode als tussenhandelaar en bemiddelaar voor Duitse kopers. De steeds grotere dreiging voor joden tijdens de bezettingsjaren deed Nathan in 1941 naar Bazel verhuizen, Zwitserland was neutraal in WOII, en Benjamin vluchtte later in de oorlog naar Jamaica. Beide broers overleefden de oorlog, Nathan overleed in 1949 en Benjamin in 1962.

Het enige schilderij dat de commissie wel aan de nazaten toewees hangt al 50 jaar in het Museum Gouda. Directeur Gerard de Kleijn schrijft op de museumwebsite blij te zijn dat de claim voor het grootste deel is afgewezen en dat hij ervan baalt dat juist zijn museum een werk moet afstaan.

Lees ook:
Museum Gouda: Reactie van directeur Gerard de Kleijn