Het Joodse volk beledigen

De Arabisch Europese Liga (AEL) heeft op zijn website opnieuw de antisemitische cartoon geplaatst waarop twee personen in Auschwitz lijken aan het tellen zijn, met als boodschap dat de Joden het aantal van 6.000.000 Shoah slachtoffers verzonnen hebben. Die stap is een reactie op het oordeel van het Openbaar Ministerie dat deze cartoon in principe strafbaar is. CIDI had ruim drie jaar geleden hierover aangifte gedaan.

Het Openbaar Ministerie gaf de AEL twee weken de tijd de cartoon van alle door de AEL beheerde websites, die op het Nederlandse publiek gericht zijn, te verwijderen. Bovendien mocht de organisatie de cartoon niet opnieuw op zijn website plaatsen. Als de AEL daaraan zou voldoen, zou de aanklacht ‘voorwaardelijk geseponeerd’ worden. De AEL lapte dit oordeel aan zijn laars en herplaatste de tekening opzettelijk om, zoals de organisatie zegt de ‘hypocrisie bloot te leggen’ dat de bomcartoon over Mohammed in Nederland wel geoorloofd is en de spotprent over de Holocaust niet. De AEL vindt dat je alles moet kunnen zeggen.

Bij Knevel en Van den Brink ging CIDI-directeur Ronny Naftaniel in debat met de voorman van de Nederlandse AEL, Abdou Bouzerda. Bekijk hieronder het fragment: Dat is volstrekt onjuist. Ten eerste bestaat er in ons land geen absolute vrijheid van meningsuiting. Hij wordt beperkt door de wet en dat is maar goed ook. Tot die beperkende bepalingen behoort het verbod op het opzettelijk beledigen van bevolkingsgroepen. Daarbij is niet relevant dat een omstreden uiting door een bevolkingsgroep, of een deel daarvan, als beledigend wordt ervaren, maar dat die uiting zich ook daadwerkelijk beledigend over die bevolkingsgroep uitlaat. De Mohammed cartoons worden door vele Moslims als beledigend ervaren, maar laten zich (mogelijk) alleen beledigend uit over hun profeet. Zeker niet over de Islamitische bevolkingsgroep als zodanig. De cartoon waarin de Joden ervan beticht worden het aantal doden tijdens de Holocaust opzettelijk te manipuleren, laat zich beledigend uit over de Joodse bevolkingsgroep als zodanig. De Holocaust is het hele Joodse volk aangedaan en staat wetenschappelijk vast.

Het idee van de AEL om nu maar eens Joden te beledigen, omdat Moslims zich beledigd voelen, is het meest kwalijke van deze beweging, die Israel wil zien verdwijnen en warme contacten met Hezbollah onderhoudt. Het Joodse volk heeft niets met de Mohammed cartoons van doen. Vele Joden wijzen het kwetsen van religies af. En stel je voor, dat Nederlandse Joden elke keer als ze antisemitisch bejegend worden en het Openbaar Ministerie niets doet, Moslims zouden gaan beledigen. In wat voor perverse wereld zijn we dan beland? Misschien dat dit soort methodes in het Libanon van AEL leider Abu Jahjah in zwang zijn, maar niet in de democratie Nederland.

Ronny Naftaniel

Bij Knevel en Van den Brink ging CIDI-directeur Ronny Naftaniel in debat met de voorman van de Nederlandse AEL, Abdou Bouzerda. Bekijk hierboven het fragment.