De Israelisch-Duitse activist Shahak Shapira is het gebrek van optreden tegen haatdragende berichten door Twitter zat. Daarom is hij de actie #HEYTWITTER gestart, om het social media bedrijf ertoe te bewegen serieus actie te nemen tegen racisme en discriminatie door Twitteraars.

Shapira zegt het afgelopen half jaar honderden berichten bij Twitter en Facebook te hebben gerapporteerd. In de berichten kwamen antisemitisme, homofobie, racisme, holocaustontkenning en xenofobie voor. In verschillende van deze teksten wordt expliciet met geweld gedreigd.

In het geval van Facebook heeft de activist 150 berichten gemeld. In 80% van de gevallen ging Facebook over tot verwijdering en volgens Shapira gebeurde dit meestal na één tot drie dagen.

Bij Twitter meldde Shapira het afgelopen half jaar ongeveer 300 zogenoemde Tweets. In tegenstelling tot Facebook, liet Twitter het grotendeels afweten.  De activist ontving op de 300 meldingen slechts negen antwoorden van de berichtenservice. In deze antwoorden zegt het social media bedrijf dat de Tweets in kwestie niet in strijd met haar regels en richtlijnen zijn. Slechts een enkele door Shapira gerapporteerde Tweet is verwijderd, maar hier moest de blogger door eigen onderzoek achter komen. Geen enkele keer kreeg de activist de melding van Twitter dat een door hem gerapporteerde Tweet verwijderd was. De meeste van de haatdragende berichten werden door de microblogdienst ongemoeid gelaten.

Hierop is Shapira tot een ludieke actie overgegaan. Gisteren heeft hij een video gepubliceerd waarin verschillende haatdragende Tweets op de stoep van het Twitter-kantoor in Hamburg te zien zijn. Voorbijgangers reageren geschokt op de geverfde teksten. Hierop legt de activist aan de getuigen uit dat het om berichten gaat waarbij Twitter het heeft nagelaten om ertegen op te treden. Shahak Shapira zegt te hopen dat de confrontatie met de haatdragende teksten het personeel van Twitter doet inzien dat er adequater actie moet worden ondernomen. 

Shahak is een kleinzoon van Amitzur Shapira, een van de Israelische atleten die in 1972 bij de Olympische Spelen in München door Palestijnse terroristen werd vermoord. Eerder kwam Shahak al in het nieuws met zijn project “Yolocaust“. Foto’s van toeristen die voor holocaustmonumenten poseerden plakte de activist in afbeeldingen van vernietigingskampen uit de Tweede Wereldoorlog. 

Ook het CIDI treedt regelmatig op tegen antisemitisme op Twitter. Zo is er recent nog aangifte gedaan tegen de antisemitische Twitteraar Jan van der Weiden en loopt er een zaak tegen Rachid El Hajoui, die op Twitter aangaf te betreuren dat Hitler “zijn karwei niet heeft afgemaakt”.