Holocaustmonument in Lyon vernield

Een monument in Lyon met daarop de namen van 51 in de Tweede Wereldoorlog gedeporteerde joden – waarvan 44 kinderen – is gevandaliseerd. President Macron heeft toegezegd dat de vernieling niet ongestraft zal blijven.

Het plakkaat, met daarop de namen van de gedeporteerde joden, is op de grond kapot gesmeten. Jean Levy, de voorzitter van de lokale joodse stichting die het monument beheert, zegt geschokt te zijn. Volgens Levy zal de stichting het monument herstellen.

Op 6 april 1944 viel de geheime politie van Nazi-Duitsland, de Gestapo, een joods weeshuis in het Franse Izieu binnen. In het gebouw zaten tientallen joodse kinderen. Zij en hun verzorgers werden allemaal bij de razzia gearresteerd en gedeporteerd. De meesten werden in Auschwitz vermoord. Slechts één volwassene keerde na de oorlog terug.

Deze razzia-operatie stond onder bevel van Klaus Barbie, ook wel bekend als “de slachter van Lyon”. Van 1940 tot 1942 was Barbie actief bij de Sicherheitsdienst in Amsterdam, waar hij ook deelnam aan acties tegen joden. In 1987 werd de Duitse officier voor zijn misdaden tot levenslang veroordeeld en in 1991 stierf hij in de gevangenis aan kanker.

De Franse president Emmanuel Macron heeft de vernieling van het holocaustmonument veroordeeld. De misdaad noemt hij “schandelijk” en “laf”. De daders zullen volgens de president dan ook niet ongestraft blijven.

 

Bronnen: The Jewish Chronicle, i24, Haaretz, Le Dauphine.