Iraanse atoomgeleerde omgekomen bij aanslag

Nabij Teheran is Mohsen Fakhrizadeh, atoomgeleerde en generaal van de Iraanse Revolutionaire Garde, omgekomen bij een aanslag. De aanslag werd gepleegd terwijl hij in een auto zat, en al snel wees Iran de vinger naar Israel. Vanuit Israel kwam geen enkele reactie.

Fakhrizadeh was een hooggeplaatst lid van het Iraanse atoomprogramma. Hij wordt gezien als het brein achter het Iraanse plan om een kernwapen te verkrijgen. Enkele jaren terug, tijdens een persconferentie van premier Netanyahu over het Iraanse atoomprogramma kwam zijn naam al voorbij. Netanyahu vertelde zijn publiek toen dat zij de naam van Fakhrizadeh moesten onthouden. In de voortgaande jaren zijn meerdere leden van het atoomprogramma van Iran uitgeschakeld middels gerichte moorden en aanslagen, zowel in Iran als daarbuiten.

Kogelwerende sedan helpt niet

Terwijl Fakhrizadeh reisde in een kogelwerende sedan, werd de auto beschoten en kwam tot stilstand. Daarna stapte hij uit, volgens bronnen dacht hij dat er motorpech was. Prompt werd de atomgeleerde neergeschoten door een machinegeweer vanuit een andere auto. Zijn vrouw overleed ter plaatse, Fakrizadeh zelf overleed in het ziekenhuis enkele uren later. Vanuit Iran’s verschillende staatsomroepen komen er tegenstrijdige berichten.  Zo spreekt men zowel over een grootschalige operatie, als over een machinegeweer dat van geheel afstand bestuurd werd. Een ding is consistent: men wijst steevast met de vinger richting Israel, en Israel onthoudt zich van commentaar.

Riskant vakgebied

Bronnen aan de New York Times verklaarden dat de Mossad achter de aanslag zou zitten, maar er kwam geen bevestiging vanuit Jeruzalem. Hoewel sommigen deze aanslag zien als een soort ‘laatste cadeautje’ van president Trump, zien analisten dat anders. Zij stellen dat dit soort operaties een lange voorbereidingstijd hebben en niet zomaar van de hak op de tak worden uitgevoerd. Iraanse nucleair wetenschappers lopen al vanaf het begin van het Iraanse kernprogramma een groot risico op dood door onverklaarbare oorzaken: Fakhrizadeh was de vierde Iraanse atoomgeleerde sinds 2010 die op mysterieuze en gewelddadige wijze is omgekomen. Deze aanslag maakt het daarentegen voor aankomend president Biden misschien wel lastiger om de Iran-deal nieuw leven in te blazen, zeker nu hardliners in Iran roepen om oorlog met Israel en de Verenigde Staten.