Iraanse mullahs executeren worstelkampioen Navid Afkari

IN MIDDEN-OOSTEN / Door: LUUK SMIT / 14 sep 2020 IRAN

De wereld reageerde met afschuw op het nieuws dat de Iraanse worstelaar Navid Afkari dit weekend is geëxecuteerd door het Iraanse regime. Het worsteltalent, 27, was een van de vele deelnemers aan de protesten in 2018 tegen het regime van de ayatollah. Ondanks internationale druk en veroordeling besloot Iran hem alsnog te executeren voor de vermeende moord die hij had gepleegd tijdens de anti-regime protesten. Zijn familie moest via de staatstelevisie het nieuws van zijn executie in Shiraz vernemen.

Vanuit Washington, Londen en Brussel riep men op om Afkari niet te executeren, mede omdat het proces oneerlijk was geweest en omdat protesteren een grondrecht behoort te zijn. De nationale worstelkampioen werd beschuldigd van de moord op een veiligheidsagent tijdens de protesten tegen het regime in 2018. De internationale worstelbond sprak schande van de executie en sprak haar steun uit voor Afkari’s familie. Daarnaast is de bond bedroefd dat sporters het slachtoffer worden van politieke acties, wat vaker voorkomt in Iran.

Mensenrechtenorganisaties, waaronder Amnesty International, stelden dat het proces oneerlijk was verlopen. “Deze broers zijn de laatste slachtoffers van de zeer gebrekkige rechtspraak in Iran”, aldus Diana Eltahawy, “Deze zaak bewijst opnieuw dat Iraanse rechtbanken zich helemaal laten leiden door ‘bekentenissen’ die met marteling zijn verkregen.”

Zo was Afkari meerdere malen gemarteld, en heeft hij ‘bekend’ onder grote druk. Daarnaast is hem zijn wettelijke recht op contact met zijn familie ontnomen, zo heeft hij niet zijn familie kunnen spreken voor zijn executie. In een uit de gevangenis gesmokkelde verklaring stelde Afkari het volgende: “Als ik word geëxecuteerd, ik wil dan dat je weet dat een onschuldig mens, ondanks dat hij trachtte en vocht om gehoord te worden, is geëxecuteerd.” Afkari is helaas niet de eerste persoon die op deze dubieuze manier wordt berecht en gestraft door het regime in Teheran.

De executie van Navid Afkari laat voor de zoveelste maal zien dat de mullahs in Iran lak hebben aan de mensenrechten in het land en dat zij alles zullen doen om de macht in Teheran te behouden. De executie van Afkari leidde op sociale media, in Iran en in het buitenland tot protesten. Zo riepen mensen op tot nieuwe sancties en het uitsluiten van Iran in sportcompetities. Ook besloot Duitsland tot het afzeggen van een top met Mohammed Zarif, de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken, waar hij zou overleggen met de ministers van Duitsland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk. De Europese Unie veroordeelt de executie “met de sterkste mogelijke bewoordingen” en noemt het een ontkenning van mensenrechten.