Iran: Raketten kunnen Israel bereiken

IN ISRAEL / Door: WEBMASTER / 11 mei 2016 IRAN OBAMA RAKETTEN VN VS

94945

Iran zou een test hebben uitgevoerd met een langeafstandsraket met een bereik van maar liefst 2000 km; dit maakte de brigadier-generaal van het Iraanse leger Ali Abdollahi maandag bekend, meldt de Iraanse staatsnieuwsdienst Tasnim.

 De nucleaire deal met Iran en de hieraan gekoppelde resoluties van de VN Veiligheidsraad verbieden Iran raketproeven uit te voeren met raketten die potentieel kernkoppen kunnen meedragen.

Hoewel het lastig is te verifiëren of deze raketten een potentieel nucleair gevaar zijn, is het bereik van dergelijke raketten zorgelijk, wetende dat de afstand tussen Israël en Iran ongeveer 1800 kilometer bedraagt. Eveneens kunnen verschillende Amerikaanse stations legerbases in de regio een potentieel doelwit vormen voor Iran.

De Iraanse minister van Defensie liet maandag echter weten dat zijn land deze raketten enkel voor defensieve doeleinden heeft.

Eerder, in maart van dit jaar, voerde Iran een dergelijke raketproef uit. De raket in kwestie droeg het onheilspellende Hebreeuwse opschrift: “Israël moet van de aardbodem geveegd worden”, zo meldden diverse media.

Hoewel dreigende taal vanuit Iran richting Israël niets nieuws is, zijn deze woorden in deze specifieke context verontrustend. De perswoordvoerder van het Witte Huis liet maandag weten dat het kabinet-Obama op de hoogte is van de uitspraken van de Iraanse ambtsbekleders. Volgens hem zal het kabinet uitzoeken wat er precies gaande is en of Iran inderdaad de nucleaire deal met het westen schendt. Israel heeft vooralsnog niet gereageerd op deze acties

Foto: De vernieuwde versie van de Shahab-3 raket die Israel kan bereiken, Bron: novinite.com