Islamitische gemeenschap in Oostenrijk onderschrijft IHRA-werkdefinitie

De Islamitische Geloofsgemeenschap in Oostenrijk (Islamische Glaubensgemeinschaft in Österreich, IGGÖ) heeft besloten de IHRA-werkdefinitie van antisemitisme te onderschrijven. Dat heeft de voorzitter van de organisatie Ümit Vural laten weten in een toespraak.

De IGGÖ is een koepelorganisatie van islamitische gemeenschappen in Oostenrijk, die door de Oostenrijkse regering als officiële geloofsgemeenschap erkend wordt.

Vural sprak afgelopen dinsdag, de tweede dag van Ramadan, op een bijeenkomst over antisemitisme in Oostenrijk. Hierbij onderstreepte hij het belang van wederzijdse solidariteit tussen Joden en moslims in zijn land:

“Weet u wat de eerste moslims in Oostenrijk deden, die op zijn minst voor Ramadan halal vlees wilden consumeren? Ze gingen naar koosjere slagers, die hen bij het afscheid nemen een gezegende Ramadan toewensten.

Wij Oostenrijkse moslims strijden tegen racisme jegens moslims en moeten solidair zijn wanneer onze Joodse medemens met haat bejegend wordt. Dat betekent dat solidariteit ook dan geboden is wanneer een moslim onder onszelf antisemitisme in zich draagt.

In deze context onderschrijf ik, uiteraard, de IHRA-werkdefinitie van antisemitisme”.

De IGGÖ heeft het statement op sociale media overgenomen. Hierin noemt hij de IHRA-werkdefinitie helder en belangrijk, en spreekt hij de ambitie uit om ook een werkdefinitie van anti-islamitische discriminatie op te stellen.

 Haggada uit Sarajevo

De toespraak van Vural volgde een dag na een ontmoeting tussen hem en Oskar Deutsch, voorzitter van de Israelitische Kultusgemeinde Wien.

“Op dezelfde manier dat we spanningen niet moeten negeren, mogen we ook nooit generaliseren. Dit geldt voor iedereen, ongeacht religie”, liet Deutsch bij de ontmoeting weten.

Voorzitter van het European Jewish Congress Moshe Kantor liet weten blij te zijn met de verklaring. “Het is zeer bemoedigend dat de islamitische gemeenschap in Oostenrijk voortouw neemt in de strijd tegen het antisemitisme, en ik hoop dat vele andere organisaties zullen volgen.

Ik wens de islamitische gemeenschap in Oostenrijk en wereldwijd het beste voor de Ramadan. Opdat we samen kunnen optreden tegen antisemitisme, moslimhaat en alle vormen van extremisme”.

Bij zijn ontmoeting heeft Vural een haggada, een boek waaruit gelezen wordt tijdens Pesach, als geste aan Deutsch overhandigd. Het gaat om een exemplaar uit Sarajevo. Die stad, in Oostenrijk ook wel ‘het Wenen van de Balkan’ genoemd, staat ondanks haar geschiedenis van etnisch conflict elders in de regio, bekend om het vredig samenleven van geloofsgemeenschappen.