Israel heeft er een nieuwe vijand bij: ‘The Squad’

IN ISRAEL / Door: JOS HUMMELEN / 24 sep 2021 AMERIKA IRON DOME ISRAEL

Tijdens de laatste Gaza-oorlog was ‘The Iron Dome’ de reden dat het aantal slachtoffers aan Israelische kant beperkt bleef. Dit wapensysteem is echter erg duur en leunt op financiële steun vanuit de Verenigde Staten. ‘The Squad,’ een populaire groep linkse, vrouwelijke Democraten probeerden gelden voor dit high-tech verdedigingssysteem te voorkomen, maar leed een zware nederlaag in het Huis van Afgevaardigden.

Raketten afgeschoten vanuit Gaza (bron: screenshot Twitter / @RobKreeft)

Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft donderdag met een overweldigende meerderheid gestemd voor het aannemen van een wetgeving die Israël 1 miljard dollar zal opleveren voor zijn Iron Dome-raketafweersysteem. Deze stemming vond later plaats, omdat de financiering werd verwijderd uit een overheidsuitgavenwet onder druk van ‘The Squad’. Slechts acht progressieve democraten en een enkele Republikein stemden tegen de eenmalige donatie van $1 miljard voor het Israëlisch raketafweersysteem.

The Squad

De enige wetgever die tegen de maatregel was en ook sprak vanaf de ‘House Floor’ was Tlaib, een vrouw van Palestijnse afkomst.

“Ik steun geen poging om oorlogsmisdaden, mensenrechtenschendingen en geweld mogelijk te maken. We kunnen niet alleen praten over de behoefte van Israëli’s aan veiligheid in een tijd waarin Palestijnen leven onder een gewelddadig apartheidssysteem en sterven door wat Human Rights Watch heeft gezegd dat het oorlogsmisdaden zijn”. Haar oproep kreeg nauwelijks gehoor.

 

Een aantal Republikeinen veranderde hun stem nadat ze aanvankelijk tegen het wetsvoorstel hadden gestemd. Ocasio-Cortez, die samen met Tlaib, Omar, Pressley en Bush de zogenaamde Squad vormt, had aanvankelijk tegen de wetgeving gestemd, maar veranderde haar stem op het laatste moment in ‘present’, toen ze merkte dat ze geen meerderheid ging halen. Ze werd daarop zichtbaar emotioneel.

Volgende stap

Het wetsvoorstel heeft vervolgens de goedkeuring van de Senaat nodig om te worden aangenomen, maar de Eerste Kamer heeft nog geen datum voor de stemming gepland. Als de maatregel wordt aangenomen, krijgt Israel ‘noodhulp’ dat zal worden gebruikt om de befaamde interceptorraketten voor zijn Iron Dome-antiraketsysteem aan te vullen. De Iron Dome is uitgeput geraakt naar aanleiding van de laatste confrontatie met Hamas langs de Gazastrook. Het verdedigingssysteem heeft de afgelopen tien jaar met succes duizenden raketten onderschept die vanuit Gaza op Israëlische steden werden gelanceerd.

Natfali Bennett, de huidige Minister President bedankte het Huis: “Bedankt aan de leden van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden, zowel de Democraten als de Republikeinen, voor de overweldigende steun voor Israël en voor de inzet voor zijn veiligheid.”