Israel vervroegd naar de stembus

IN ISRAEL / Door: WEBMASTER / 10 okt 2012 IRAN KNESSET VERKIEZINGEN

Israeli’s gaan eind januari of begin februari 2013 naar de stembus voor nationale verkiezingen. Oorspronkelijk stonden de verkiezingen gepland in de herfst van hetzelfde jaar, maar premier Netanyahu heeft ze nu vervroegd.

De leider van Likoed, momenteel de grootste partij in de Knesset, verklaarde dat coalitiegesprekken hem ervan deden overtuigen dat een akkoord over de staatsbegroting voor het volgende fiscale jaar niet te behalen is. Netanyahu voegde daar aan toe dat hij daarom, “voor Israel”, versnelde verkiezingen heeft gepland.

De aankondiging komt niet geheel onverwacht. In mei van dit jaar kwam Netanyahu ook al met een dergelijke verklaring. Toen stelde hij dat binnen vier maanden nieuwe verkiezingen plaats gingen vinden. Dit werd echt verrassend voorkomen toen oppositiepartij Kadima toetrad tot de coalitie. De nieuwe regering had ongeveer driekwart van alle zetels in de Knesset. De coalitie bleek echter al snel op springen te staan nadat Likoed en Kadima in conflict kwamen over een heikel thema; de dienstplicht voor religieuze studenten. Dit leidde uiteindelijk tot een breuk. De reden waarom er nu nieuwe verkiezingen worden gehouden is officieel omdat Netanyahu verregaande bezuinigingen die vooral de armen en ouderen zouden raken, niet gesteund ziet door vooral zijn partners aan rechterzijde van de coalitie. Veel armen stemmen op die uiterst rechtse (religieuze) partijen. Achter de schermen zou ook meespelen dat Netanyahu geen concensus in zijn coalitie kan krijgen voor een gezamenlijk standpunt ten opzichte van het te voeren beleid richting Iran.

Peilingen wijzen uit dat regeringspartij Likoed kan rekenen op ongeveer evenveel zetels als ze nu hebben. De linkse Arbeidspartij en nieuwkomer Yesh Atid doen het goed en staan op grote winst. Kadima stevent echter af op een groot verlies en ook is het zeer discutabel of de van Avoda afgesplitste fractie van Ehud Barak het goed zal doen.