Israeli’s mogen binnenkort naar Griekenland

Griekenland zal binnenkort 600 Israelische toeristen toelaten per week. De Griekse buitenlandminister Nikos Dendias bezocht vandaag Israel, om over vakantiegangers en Turkse marineschepen te praten met zijn Israelische tegenhanger Gabi Ashkenazi en premier Netanyahu. 

Het eiland Corfu behoort tot vier bestemmingen waar coronavrije Israeli’s in Griekenland welkom zullen zijn. (Foto: Corendon)

Israelische toeristen zullen op COVID-19 getest moeten worden in Israel én bij aankomst in Griekenland. Aangezien EU-landen mensen uit landen met een hoog aantal besmettingen niet zomaar toe mogen laten, waar Israel onder valt, zullen Israelische bezoekers zich moeten beperken tot de steden Athene en Thessaloniki, en de eilanden Kreta en Corfu. Zij zullen bij aankomst in aangewezen hotels moeten overnachten, en zich tot twee dagen daar isoleren in afwachting van de uitslag van hun test . Daarna hoeven zij bij een negatieve test niet verder in quarantaine te zitten, in tegenstelling tot de gebruikelijke quarantaine van 14 dagen die voor de meeste internationale reizen nu geldt.

Reiskoorts

De datum vanaf wanneer Israeli’s kunnen vertrekken, moet nog bekend gemaakt worden. Afgelopen week kondigde de regering aan het luchtruim te willen openen op 16 augustus, alleen was toen nog niet bekend waar Israeli’s dan heen zouden kunnen, en ook niet of mensen uit andere landen eventueel dan naar Israel zouden kunnen. Tevens moest er in ijltempo een testlaboratorium bij luchthaven Ben Gurion opgezet worden.

 Tijdens het bezoek van de Griekse minister worden deze praktische details uitgewerkt en aangekondigd. Israel, Griekenland en Cyprus wilden eerder per 1 augustus een gezamenlijke toeristische zone aankondigen. Dit initiatief werd uitgesteld toen Israel een tweede golf coronabesmettingen te verduren begon te krijgen.

Aardgas en marineschepen

Wat ook aan bod kwam, was het Turkse onderzoeksschip Oruc Reis, dat in de buurt van Griekse eilanden en Cyprus speurt naar aardgas, onder begeleiding van de Turkse marine. Vooral sinds het verzuren van Turks-Israelische betrekkingen en de vondst van aardgas in de oostelijke Middellandse Zee werkt Israel steeds nauwer samen met Griekenland en Cyprus, die samen een aardgaspijpleiding willen aanleggen. Alledrie de landen hebben spanningen met Turkije, dat haar eigen gasleiding in het gebied wil bouwen, en waarvan de aanspraken op de gasbel overlappen met die van haar omringende landen. Premier Netanyahu sprak van “gedeelde geopolitieke belangen”, en waarschuwde tegen “agressieve acties in de Middellandse zee van welke mogendheid dan ook, inclusief Turkije.”

Het Turkse onderzoeksschip Oruc Reis vaart onder zware marine-escorte rond in de oostelijke Middellandse Zee. (Turks Ministrie van Defensie)