#ItStartedWithWords – overlevenden van de Shoah spreken zich uit

De Claims Conference, de organisatie die Joden vertegenwoordigd qua compensatie van Duitsland, komt met een nieuwe campagne vanwege het toenemende antisemitisme in de wereld. Met #ItStartedWithWords laat zij overlevenden van de Shoah aan het woord om nogmaals te bedrukken dat zelfs de grootste misdaden in de geschiedenis begonnen met woorden.

Door overlevenden aan het woord te laten wil Claims Conference duidelijk maken dat de Shoah niet zomaar uit de lucht kwam vallen. Zij wil benadrukken dat het een heldere aanloop had, die begon met woorden. Die woorden werden daden, de verschrikkelijke daden waarbij zes miljoen Joden vermoord werden door de nazi’s.

“De Holocaust begon met woorden”, beargumenteert Gideon Taylor, voorzitter van Claims Conference. “Haatdragende woorden die in het park werden geschreeuwd, op straat werden gejoeld en door de klaslokalen gebruld. Deze woorden vervreemdden, kleineerden en choqueerden vele Joden; maar erger nog, deze woorden gaven aanleiding tot het gruwelijke bloedbad van zes miljoen Joden. De #ItStartedWithWords-campagne wil door getuigenissen van overlevenden uit de eerste hand laten zien dat de Holocaust niet uit het niets is ontstaan. Het begon letterlijk met woorden.”   

De campagne wil het belang van educatie over de Holocaust benadrukken, zeker nu de laatste overlevenden onder ons zijn en er steeds meer aanwijzingen zijn dat kennisoverdracht over de Holocaust onder druk staat. Met deze campagne wil Claims Conference het belang van de herinnering aan de Holocaust, en bewustzijn over de aanloop ernaartoe, meer aandacht geven.

Greg Schneider, de vicepresident van Claims Conference, stelt: “Je wordt niet op een ochtend wakker om daarna te besluiten dat je deel gaat nemen aan massamoord. Haatdragende taal, propaganda, antisemitisme en racisme waren de wortels die culmineerden in genocide. De schokkende resultaten van onze 2020 US Millennial Holocaust Knowledge and Awareness Survey, waaruit bleek dat 63 procent van de millennials en Generatie Z niet wisten dat zes miljoen Joden werden vermoord, verduidelijken voor ons hoe belangrijk het is, niet alleen om de geschiedenis van de Holocaust te onderwijzen, maar om context te bieden voor hoe zo’n gruwelijke uitkomst als de Holocaust begon.”

Ook in Nederland zijn er berichten dat docenten moeite hebben met het onderwijzen van de Holocaust. Al snel worden door leerlingen referenties gemaakt aan het Israelisch-Palestijns conflict of wordt de Holocaust gezien als een ‘ver van mijn bed’-show. Sommige leerlingen ontkennen of bagatelliseren de Holocaust zelfs. Wegens die sentimenten is het belang van het blijven onderwijzen van de Holocaust van groot belang.

De nieuwste campagne van de Claims Conference is deels geïnspireerd door de vorige, met de leus #NoDenyingIt. Toen werden video’s verspreid waarin overlevenden van de Shoah de CEO van Facebook Mark Zuckerberg opriepen om holocaustontkenning te verbannen van het platform. Aan die oproep heeft het grote sociale media vervolgens gehoor gegeven. 

Voor de huidige campagne heeft CIDI een aantal videoberichten van Holocaustoverlevenden uit Nederland helpen opnemen. Hieronder is de video te zien van Wolfgang Kotek uit Rotterdam. Andere video’s in de reeks uit Nederland volgen nog. Ze zijn terug te vinden op sociale media onder #ItStartedWithWords. 

Uiteraard bedanken wij hartelijk alle deelnemers aan de campagne die de moed hebben verzameld om voor hun webcam en op sociale media hun verhaal aan ons te vertellen.