Jan Franke wint essaywedstrijd jubilerend CiJO

Dinsdag 26 juni vierde de jongerenvereniging van het CIDI, CiJO, haar 10-jarig bestaan in Club UP in Amsterdam.

Naast een pittig gesprek met voormalig voorzitter van het Palestina Comité Bertus Hendriks werd ook de winnaar bekend gemaakt van de CiJO essaywedstrijd. Er waren zo’n twintig inzendingen van schrijvers die dongen naar de prijs. De vakjury onder leiding van historicus Bart Wallet had als opdracht gesteld een essay te schrijven over een originele oplossing voor het Israelisch-Palestijnse conflict.

Er waren uiteindelijk drie genomineerden: Esther de Bruijn die een linguïstische invalshoek bedacht, Nathan Bousher die het zocht in een Zwitsers model met een soort stadstaten, maar de winnaar werd uiteindelijk Jan Franke die een essay schreef onder de titel ‘It’s the economy, stupid!’. U begrijpt, Franke ging voor een economische oplossing en sleepte daarmee de prijs van € 1000 in de wacht.

Maar er was meer deze avond. Bertus Hendriks, een bekende voorvechter van de Palestijnse zaak, verdedigde tijdens een interview met CiJO-voorzitter Joël Serphos zijn standpunten. Hendriks liet zich daarbij milder uit dan we van hem gewend waren. Zo erkende hij dat het ‘recht van terugkeer’ van alle generaties Palestijnen die nu onder de UNWRA-vluchtelingenstatus vallen, geen reële optie was mocht er in de toekomst ooit sprake zijn van vrede en een tweestatenoplossing. Een speciaal dankwoord was er voor het CiJO-bestuur en Joël Serphos in het bijzonder. Laatstgenoemde trekt nu al een aantal jaren de CiJO-kar en doet dat professioneel en betrokken.

Naast serieuze zaken was er uiteraard ook tijd voor een borrel en een ‘Lechaïm’ voor 10 jaar CiJO, een organisatie waar diverse politieke leiders zeggen jaloers op te zijn. Jongeren blijken nog altijd geïnteresseerd in de problematiek in het Midden-Oosten en CiJO-bijeenkomsten kunnen altijd rekenen op een goede opkomst. Er werd dan ook nog stevig nagepraat, met elkaar en met de heer Hendriks.